wtorek, 19 sierpnia 2014

deser jogurtowy z borówkami

Deser śniadaniowy lub coś lekkiego na podwieczorek? Gęsty jogurt naturalny z dodatkiem zmiksowanych z odrobiną miodu borówek amerykańskich. Posypany uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Z pewnością o niebo lepszy niż kupiony w sklepie jogurt owocowy. Polecam!


Składniki (2 porcje):
2 szklanki borówek amerykańskich
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
1 łyżka miodu
2 łyżki płatków migdałowych lekko uprażonych na patelni

Wykonanie:
Borówki płuczemy, wsypujemy do miseczki, dodajemy miód i ucieramy blenderem na gładkie puree.
Jogurt naturalny mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do szklanek dodajemy naprzemiennie po 3 łyżki jogurtu i puree z borówek. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Doskonały pomysł na lekki, zdrowy deser.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie jogurtowo-owocowe desery!

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie do zrobienia na śniadanko! wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser wygląda wspaniale, na pewno równie fantastycznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis