Deser śniadaniowy lub coś lekkiego na podwieczorek? Gęsty jogurt naturalny z dodatkiem zmiksowanych z odrobiną miodu borówek amerykańskich. Posypany uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Z pewnością o niebo lepszy niż kupiony w sklepie jogurt owocowy. Polecam!
Składniki (2 porcje):
2 szklanki borówek amerykańskich
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
1 łyżka miodu
2 łyżki płatków migdałowych lekko uprażonych na patelni
Wykonanie:
Borówki płuczemy, wsypujemy do miseczki, dodajemy miód i ucieramy blenderem na gładkie puree.
Jogurt naturalny mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do szklanek dodajemy naprzemiennie po 3 łyżki jogurtu i puree z borówek. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Doskonały pomysł na lekki, zdrowy deser.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jogurtowo-owocowe desery!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie do zrobienia na śniadanko! wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDeser wygląda wspaniale, na pewno równie fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń