wtorek, 19 sierpnia 2014

drobiowe roladki z cukinią w sosie pomidorowym

Roladki z kurczaka faszerowane mozzarellą. Do tego kawałki cukinii. Najpierw podsmażamy je na patelni, następnie całość pieczemy w piekarniku w lekkim sosie z pomidorowej passaty. Wyczuwalne w smaku zioła prowansalskie wzbogacają smak tej potrawy. Mięso jest kruche, a dodatek cukinii i sosu powoduje, że nie musimy przygotowywać już osobno surówki.
Danie, które świetnie smakuje podane z kuskusem.
Polecam!


Składniki (4 sztuki mięsa, 2 porcje):
2 pojedyncze filety z kurczaka
125 g kulka mozzarelli z zalewy
1 szklanka passaty pomidorowej
1 mała cukinia
2 łyżeczki ziół prowansalskich
duża szczypta czerwonej słodkiej papryki
szczypta brązowego cukru
sól i pieprz

Wykonanie:
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół na cieńsze plastry. Rozbijamy tłuczkiem i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie słupki. Rozkładamy je na środku każdego płata mięsa, oprószamy ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka na wszystkie kawałki). Mięso zwijamy w ruloniki i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy na niej roladki na dwóch stronach, na każdej po około 3 minuty. Po chwili, uważając aby nie poparzyć się, delikatnie wyciągamy wykałaczki.
Cukinię (bez obierania ze skórki) kroimy w półtalarki. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na patelni przez 3 minuty na 1 łyżce rozgrzanej wcześniej oliwy z oliwek. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. 
W miseczce umieszczamy passatę pomidorową. Przyprawiamy ją 1 łyżeczką ziół prowansalskich, dużą szczyptą czerwonej słodkiej papryki, szczyptą soli, dużą szczyptą pieprzu. Do naczynia żaroodpornego wkładamy roladki, przekładamy je cukinią. Zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
Podajemy z kuskusem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis