Chyba jedne z lepszych drobiowych roladek, jakie ostatnie jedliśmy :-) Może to za sprawą oliwek i suszonych pomidorów, które uwielbiam? Bardzo soczyste. Łatwe w wykonaniu, świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Tak właśnie zostały dzisiaj podane w poznańskim płaszkowie :-) Polecam!
Składniki (4 porcje):
Składniki (4 porcje):
2 pojedyncze filety z kurczaka
4 plasterki wędzonego boczku
ok. 20 zielonych oliwek
5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 jajko
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Filety płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Odkrawamy niedoskonałości i przekrawamy wzdłuż na cieńsze plastry. Rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy z dwóch stron pieprzem i solą (solą jedynie symbolicznie).
Kroimy oliwki na plasterki, suszone pomidory na drobne kawałki. Mieszamy je razem w miseczce.
Jajko rozbijamy na talerzyk i roztrzepujemy widelcem. Na drugim talerzyku umieszczamy mąkę kukurydzianą.
Na każdym płacie mięsa rozkładamy po plasterku boczku, następnie rozkładamy oliwki z suszonymi pomidorami, zwijamy mięso w ruloniki i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku, a następnie w mące kukurydzianej.
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, następnie wkładamy roladki i przykrywamy patelnię pokrywką. Roladki smażymy 15 minut, w trakcie unosząc pokrywkę i odwracając je, tak żeby z każdej strony były usmażone. Po zdjęciu z ognia trzymamy pod przykryciem jeszcze około 5 minut.
Smacznego!
Znakomite roladki! :)
OdpowiedzUsuń