wtorek, 5 sierpnia 2014

makaron z bakłażanem i pomidorami

Dawno nie jadłam bakłażana w tak dobrym wydaniu. Naprawdę :-) I stwierdzenie to cieszy mnie tym bardziej, że danie powstało dzisiaj właściwie na poczekaniu. Miałam dziś nie gotować, okazało się, że gotowałam i to w bardzo ekspresowym tempie. I taka właśnie jest dzisiejsza potrawa: szybka w przygotowaniu. Nie sądzicie, że czasem takie nieoczekiwane dania wychodzą nam najlepiej? Bo nie ma stresu, presji, żeby gościom smakowało, żeby wszystko udało się i było na tzw. "tip top"? :-)
Bakłażan i pomidory to główne dodatki. Do tego ser (u mnie bałkański sałatkowy ser, dobra również będzie mozzarella), cebulka i zioła. Całość oprószamy startym na tarce serem grana padano lub parmezanem. Dla mnie "bomba" :-)
Polecam!


Składniki (2 porcje):
180 g makaronu penne

1 mały bakłażan (waga ok. 260 g)
2 dość duże pomidory
2 cienkie plasterki boczku (ok.20 g)
100 g sałatkowego sera typu bałkańskiego (może być również feta sałatkowa w kostce lub mozzarella)
1 mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
duża szczypta ziół (u mnie mieszanka ziół włoskich, mogą być zioła prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek)
szczypta pieprzu

starty na tarce ser grana padano lub parmezan do posypania dania przed podaniem

Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i gotujemy w niej makaron penne. Ma być ugotowany al dente (11-13 minut).
W momencie wstawienia wody na makaron przygotowujemy pozostałą część dania. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i wodę, kroimy na mniejsze kawałki. Bakłażana razem ze skórką kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek kroimy drobno. Ser na małe kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulkę, podsmażamy ją przez 2 minuty, następnie dodajemy boczek i cały czas mieszając podsmażamy go przez minutę. Dodajemy bakłażana, smażymy danie dalej przez 3 minuty i dodajemy pokrojone pomidory, sos sojowy i 3 łyżki wody z gotowanego makaronu. Smażymy całość jeszcze przez około 8 minut, pod koniec doprawiając danie ziołami i pieprzem. W tym czasie odcedzamy ugotowany makaron na durszlaku (nie zalewamy go zimną wodą). Następnie makaron wkładamy na patelnię, dodajemy pokrojony w kostkę ser i podsmażamy całość przez chwilę, do czasu, aż wszystkie składniki będą gorące i dokładnie wymieszają się. Przekładamy na talerze, posypujemy startym na tarce serem grana padano lub parmezanem i od razu podajemy.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis