czwartek, 14 sierpnia 2014

paprykowe pieczone ziemniaki

Pieczone w piekarniku plasterki ziemniaków... paprykowe. Z dodatkiem oliwy, ziół prowansalskich i czosnku. To już kolejny wpis o ziemniakach :-) Ale być może o ziemniakach, które nie tylko stanowią niezauważalny dodatek do obiadu, ale mają swój charakterystyczny smak. Unoszący się w powietrzu podczas ich pieczenia aromat jeszcze bardziej wzbudza apetyt ;-) Polecam!


Składniki:
1 kg ziemniaków
5 łyżek oliwy z oliwek + 1 dodatkowa łyżeczka
2 czubate łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 190 stopni C.
Ziemniaki dokładnie myjemy (najlepiej wyszorować je szczoteczką). Następnie osuszamy i kroimy w plasterki. Do miski wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy czerwoną słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, całość mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie obtaczamy je w paprykowej zaprawie. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, wykładamy ziemniaki (możemy dość ciasno je ułożyć). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. mmm, wyglądają smakowicie! myślę, że idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako... zdrowsze chipsy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a musiało być pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis