środa, 13 sierpnia 2014

quiche z łososiem, szpinakiem i mango

W kuchni lubię ciekawe połączenia smaków. I to chyba widać w przepisach, w których łączę czasami wytrawne smaki z owocami i w tych, w których czasem trochę eksperymentuję. Przyznaję, że nie zawsze jestem pewna efektu końcowego. Być może opieranie się na własnej kulinarnej intuicji powoduje, że możemy stworzyć danie, które z pewnością będzie nam smakować? I to jest też jedna z dewiz mojego gotowania: ono wcale nie musi być nudne i monotonne :-)
Dzisiaj taki własnie przepis. Quiche, nie tarta, ponieważ masa jajeczna potrzebuje aż 3 jajek. Łączymy smaki świeżego łososia, szpinaku i mango. To właśnie dodatek mango najbardziej zaciekawił mnie, gdy próbowałam tego dania. I z całą pewnością mogę stwierdzić, że to dobre połączenie. Ciekawe i smaczne. To łosoś w jednym ze smaczniejszych wydań. Aż kusi, aby pobawić się w kolejne zestawienia np. z gruszką, jabłkiem... 
Wizualnie najlepiej wygląda, jeśli damy quichowi lekko przestygnąć. Najlepiej wówczas się go kroi. Chociaż trudno wytrzymać do tego czasu, bez pierwszego ukrojenia :-)
Polecam!




Składniki (na formę o średnicy ok. 28 cm):

ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody
+ odrobina mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania

nadzienie:
ok. 300 g kawałek fileta z łososia
200 g świeżego szpinaku (typu baby)
1/2 mango
3 jajka
1/2 szklanki śmietanki 30%
duża szczypta tymianku
duża szczypta suszonej mięty
duża szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sosu sojowego
sól

Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, wodę i sól. Zagniatamy dość szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki i podsmażamy na patelni do czasu, aż liście zwiędną. Studzimy i bardzo dokładnie odciskamy z wody. Drobno kroimy.
Łososia płuczemy w zimnej wodzie, oddzielamy ostrym nożem od skóry i kroimy na 1 cm kawałki. Skrapiamy sosem sojowym, oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
Do miseczki rozbijamy jajka, rozmącamy je lekko widelcem, dodajemy śmietanę, szpinak, po dużej szczypcie pieprzu, soli, tymianku, suszonej mięty oraz szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie mieszamy.
Mango obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki i wykładamy na formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy na 18 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia na 10-15 minut. Następnie wykładamy na nie kawałki łososia, równomiernie je rozkładając. Zalewamy ciasto masą jajeczną ze szpinakiem i układamy na powierzchni kawałki mango. Oprószamy szczyptą soli. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 25 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis