poniedziałek, 4 sierpnia 2014

pizza z chorizo, pomidorkami i rukolą

To nieprawda, że do upieczenia dobrej pizzy musimy mieć specjalny piec. Ja swoją piekę na zwykłej blaszce. Domowa pizza, chrupiąca, na cienkim spodzie. Taką lubię najbardziej. Podstawą jest dobre ciasto, sos pomidorowy własnej roboty. Dodatków wcale nie musi być dużo. Dzisiaj przepis na pizzę z kiełbasą chorizo (taki mały hiszpański akcent :-) ), pomidorkami koktajlowymi i rukolą, którą nakładamy na pizzę dopiero po jej upieczeniu. Żółty ser w ilości dość ograniczonej. Sos pomidorowy, którym smarujemy ciasto jest bardzo aromatyczny.
Kulinarna podróż do słonecznej Italii bez wychodzenia z domu :-) Polecam!




Składniki (2 pizze o średnicy ok. 25-28 cm):

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki wody
2,5 łyżeczki suchych drożdży (opakowanie 8 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
100 g kiełbasy chorizo pokrojonej na bardzo cienkie plasterki
ok. 14-16 pomidorków koktajlowych
ok. 80 g kawałek żółtego sera
2 duże garście rukoli

sos:
4 pomidory
1 średniej wielkości cebula
1 płaska łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu

dodatkowa odrobina mąki (jeśli ciasto jest zbyt kleiste + do oprószenia blaszki)
odrobina oliwy do posmarowania blaszki 


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Wodę lekko podgrzewamy. Wlewamy jej trochę do małej miseczki i rozpuszczamy w niej drożdże, cukier i łyżkę mąki, pozostawiamy na kilka minut. Do mąki dodajemy pozostałą wodę, oliwę z oliwek, rozczyn z drożdży i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli jest zbyt kleiste można podsypać je odrobiną mąki). Kulę ciasta wkładamy do miseczki, smarujemy powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidory parzymy, obieramy ze skórek i usuwamy wodę oraz pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i często mieszając podsmażamy ją około 4 minuty. Następnie dodajemy pomidory. Smażymy je na wolnym ogniu około 40 minut (dość często mieszając). Pod koniec gotowania, kiedy sos będzie już dość gęsty, przyprawiamy go bazylią, oregano, dużą szczyptą soli i dużą szczyptą pieprzu. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, dzielimy je dwie porcje, każdą ugniatamy jeszcze przez chwilę. Rozwałkowujemy na cienkie placki, podsypując stolnicę mąką. Następnie przekładamy je na 2 blaszki posmarowane oliwą i oprószone mąką. Formujemy odrobinę grubsze od pozostałej części pizzy brzegi. Smarujemy sosem pozostawiając wolne brzegi. Pozostawiamy na 15 minut. 

W tym czasie włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 240 stopni C (powinien być bardzo dobrze rozgrzany przed włożeniem pizzy).

Na wierzchu każdej pizzy rozkładamy plasterki kiełbasy chorizo i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Oprószamy startym na tarce żółtym serem. Wkładamy do piekarnika. Każdą pizzę pieczemy około 12-13 minut.

Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy dość dużą garść rukoli.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Piękne zdjęcia! Bardzo apetyczna pizza. Wypróbuję przepis na ciasto, bo nie jestem na 100% zadowolona ze swojej dotychczasowej receptury.
    Wygląda smakowicie, a chorizo na pewno dodaje tego "smaczku".

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis