poniedziałek, 15 września 2014

gęsta zupa z soczewicy

Od czasu do czasu podaję przepisy na dania zaczerpnięte z innych źródeł. I tak też ostatnio jest z potrawami hinduskimi. Nie mam jeszcze na tyle doświadczenia czy praktyki, aby wymyślać je sama. Dzisiejsza soczewica miała być głównym składnikiem indyjskiej potrawy, którą wypatrzyłam w jednej z azjatyckich książek. 
Przyznam, że dawno nie musiałam... tak bardzo "ratować" potrawy. Przepis, który wydawał mi się ciekawy okazał się złym wyborem. Można wyrzucić składniki i poddać się, można też podjąć próbę ich uratowania. I tak powstała dzisiejsza zupa. Gęsta niczym gulasz bardzo nam smakowała, dlatego postanowiłam podać na nią przepis. 
Kiedy zaczęłam przygotowywać składniki miały powstać... kotleciki z soczewicy :-)
5 sekund myśli o tym, że nic z tego nie wyjdzie, zmiana planów i szybkie modyfikacje.
Wyszło naprawdę smacznie.
Przede wszystkim dobrze ją doprawcie!
Aromatyczna i sycąca.
Polecam! :-)


Składniki (4 porcje):
1 szklanka zielonej soczewicy
1,5 szklanki bulionu
1 szklanka passaty pomidorowej
1/3 szklanki śmietany 22%
150 g zielonej fasolki szparagowej
1 duża marchewka
1 ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 łyżki oleju
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli cayenne

Wykonanie:
Zieloną soczewicę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 12 godzin. Następnie odlewamy wodę. Cebulę oraz ziemniaka ścieramy na grubych oczkach tarki. W misce łączymy soczewicę, cebulę, ziemniaka, dodajemy mąkę pszenną, kumin, kurkumę i suszoną kolendrę. Mieszamy.
Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plasterki, z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy ją na 2 cm kawałki. Imbir i czosnek bardzo drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek z imbirem, podsmażamy je przez 30 sekund, następnie dodajemy masę z soczewicy. Podsmażamy ją przez 3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy bulion, passatę pomidorową. Zagotowujemy, dodajemy śmietanę, marchewkę, fasolkę szparagową, sos sojowy, brązowy cukier, czerwoną słodką paprykę, chilli cayenne. Potrawę gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Świetnie smakuje podana ze świeżym chlebem.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. teraz takie rozgrzewające zupy najchętniej zajadam! z tych składników po prostu nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupką z soczewicy można się bardzo szybko najeść :) Bardzo sycąca. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy, a Twoja wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis