środa, 17 września 2014

grzanki z pieczarkami

Dzisiaj przepis na przekąskę prostą w wykonaniu. Takie też potrafią zachwycić nasze podniebienia... Grzanki opiekamy w piekarniku, następnie zapiekamy z farszem pieczarkowym. Proponuję kilka z nich podać z pomidorami. To dobry pomysł na zróżnicowanie ich smaku.
Bardzo smaczne.
Polecam! :-)



Składniki:
1 długa lub 2 krótkie bagietki
200 g pieczarek
2 szalotki
ok. 50 g żółtego sera
2 małe pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz

drobno pokrojona natka pietruszki do posypania grzanek

Wykonanie:
Pieczarki drobno kroimy. Szalotkę kroimy w piórka. Pomidory parzymy, usuwamy pestki i wodę, kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy szalotki przez 3 minuty, prawie cały czas mieszając. Przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, przez około 6 do 8 minut.
Podsmażone pieczarki łączymy z szalotkami, dodajemy starty na tarce żółty ser, 1 przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy.
Do pokrojonych pomidorów dodajemy drugi przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz po szczypcie soli i pieprzu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Bagietkę kroimy na 1 cm kromki, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 2 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 2 minuty
Blaszkę wyciągamy z piekarnika (nie wyłączając go). Na grzankach układamy farsz pieczarkowy (dość grubo). Na kilka grzanek wykładamy pomidory. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 6 minut.
Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis