czwartek, 18 września 2014

makaron z sosem serowym i brokułem

Dzisiaj nie liczymy kalorii :-) Makaron, ser, śmietana... tylko brokuł ratuje sytuację :-) Moim zdaniem, od czasu do czasu można pozwolić sobie na takie kulinarne szaleństwo. Warto, bo świetnie smakuje. Dla równowagi zafundujcie sobie długi spacer. I wtedy wszystko wraca do normy ;-)
Polecam!



Składniki (2 porcje):
160 g makaronu tagliatelle
200 g różnych serów (u mnie 100 g sera brie, 50 g sera z niebieską pleśnią, 50 g żółtego sera)
1/2 średniej wielkości brokuła
1/3 szklanki śmietany 30%
1 szalotka
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki płatków migdałowych
szczypta pieprzu
2 szczypty soli

Wykonanie:
W dwóch garnkach zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli. W jednym gotujemy makaron al dente (ok. 10 minut), w drugim różyczki brokuła (4-5 minut). Po ugotowaniu odcedzamy je.
Na dużej patelni podprażamy przez kilka minut płatki migdałowe, uważając aby nie przypaliły się.
Kroimy szalotkę w piórka, czosnek drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy szalotkę przez 2 minuty, następnie dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach pokrojone na małe kawałki sery. Cały czas mieszając rozpuszczamy je. Następnie dodajemy śmietankę i pieprz. Mieszamy do połączenia składników, dodajemy makaron. Znowu mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki będą gorące. Pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Makaron z sosem przekładamy na talerze, rozkładamy na nim różyczki brokuła, posypujemy płatkami migdałowymi i od razu podajemy.

Smacznego!

5 komentarzy:

Wydrukuj przepis