Dawno nie było omletu, a przecież weekendowe poranki to idealny czas, kiedy możemy przyrządzić go na śniadanie. Dziś omlet pieczony w piekarniku, z dodatkiem szynki, suszonych pomidorów, szalotki i pomidorków koktajlowych. Białka ubijamy na sztywną pianę, dzięki temu omlet ma bardziej puszystą konsystencję. I chociaż wolę chyba te smażone na patelni, ten jest też naprawdę smaczny. Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
4 jajka
5 kawałków suszonych pomidorów
ok. 6-8 pomidorków koktajlowych
2 plasterki szynki
2 łyżki startego na tarce żółtego sera
5 łyżek mleka
1 szalotka
3 łyżki masła
szczypta bazylii
sól i pieprz
odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.
2 łyżki masła rozpuszczamy. Szynkę, suszone pomidory i szalotkę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy pozostałą 1 łyżkę masła, podsmażamy na niej szynkę i szalotkę, przez 1 do 2 minut, cały czas mieszając. Przekładamy na talerz i dodajemy suszone pomidory.
Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W misce umieszczamy żółtka i mleko, ubijamy mikserem przez około 30 sekund. Dodajemy do nich pianę z białek, szalotkę, suszone pomidory, szynkę, żółty ser, roztopione masło oraz po dużej szczypcie soli, pieprzu i bazylii. Za pomocą szpatułki mieszamy delikatnie, do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanego odrobiną masła żaroodpornego naczynia (pamiętajmy, aby posmarować też brzegi). Na wierzchu rozkładamy połówki pomidorków koktajlowych. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut, do zrumienienia wierzchu. Od razu podajemy.
Smacznego!
Idealny pomysł na pyszne, leniwe, niedzielne śniadanie...
OdpowiedzUsuń