Jeszcze jeden przepis na pizzę. Na taką z szynką i pieczarkami przepis już podawałam, dzisiaj jej inna wersja. Ciasto to samo, co w pizzy z boczkiem i serem pleśniowym, ale inne dodatki. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, pieczarki i szynka. Sera nie dodajemy :-)
O tym cieście już pisałam: rewelacyjne.
Zamieszczam osobny wpis podając jeszcze raz cały przepis, gdyż sama lubię, gdy są one podane całościowo i nie odsyłają do innych wpisów.
Prosty smak, a przecież o to w pizzy chodzi :-)
Dla wielbicieli klasycznych włoskich smaków. Polecam!
O tym cieście już pisałam: rewelacyjne.
Zamieszczam osobny wpis podając jeszcze raz cały przepis, gdyż sama lubię, gdy są one podane całościowo i nie odsyłają do innych wpisów.
Prosty smak, a przecież o to w pizzy chodzi :-)
Dla wielbicieli klasycznych włoskich smaków. Polecam!
Ciasto (2 okrągłe pizze o średnicy ok. 25 - 28 cm):
2 szklanki mąki pszennej ( + dodatkowa odrobina do podsypania)
1 niepełna szklanka ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki brązowego cukru
4 - 5 dużych pieczarek
100 g szynki pokrojonej na cienkie plasterki
sos pomidorowy:
2 pomidory
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki oregano
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól. Wodę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 5 minut. W misce z mąką robimy wgłębienie. W środek dodajemy oliwę z oliwek oraz rozczyn z drożdży. Drewnianą łyżką zagarniamy mąkę do środka do czasu, aż składniki połączą się. Następnie dłonią zagniatamy ciasto. Ciasto prawdopodobnie będzie kleiło się, dlatego oprószamy dłonie dodatkową mąką. Dodajemy ją dopóki ciasto przestanie kleić się i jednocześnie ciągle jeszcze będzie miękkie. Po 10 minutach zagniatania wkładamy je do miski, przykrywamy czystym suchym bawełnianym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 do 1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory parzymy, obieramy ze skórek, usuwamy pestki i wodę, kroimy na małe kawałki. Szalotkę drobno kroimy. W małym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy szalotkę, podsmażamy ją przez 1 minutę i dodajemy pomidory. Na wolnym ogniu smażymy je przez 20 do 25 minut, dość często mieszając. Sos powinien być gęsty. Po zdjęciu z ognia przyprawiamy oregano, szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 240 stopni C (przed włożeniem pizzy powinien być włączony około 20 minut).
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski. Dzielimy na 2 równe porcje, a następnie każdą zagniatamy jeszcze przez chwilę. Każdą część rozwałkowujemy na oprószonej odrobiną mąki stolnicy. Przekładamy na 2 posmarowane oliwą z oliwek i oprószone mąką blaszki. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na 10 do 15 minut.
Pieczarki płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy na cienkie plasterki.
Pieczarki płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy na cienkie plasterki.
Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiamy odrobinę wolnego brzegu. Na cieście rozkładamy plasterki szynki i pieczarek.
Pieczemy 12 do 14 minut, do czasu, aż brzegi pizzy lekko zarumienią się.
i na noc narobiliśmy sobie ochoty na pizzę...
OdpowiedzUsuń