wtorek, 23 września 2014

sernik ze snickersami

Sernik z dodatkiem snickersów... Któż ich nie lubi? ;-) 
Do masy serowej dodajemy brązowy cukier, masło orzechowe i kwaśną śmietanę, która nieco balansuje słodki smak pozostałych składników. Większą część snickersów dodajemy do masy i pieczemy. Pozostałą częścią dekorujemy wierzch sernika. Według mnie ten sernik jest pyszny! Słodki i naprawdę snickersowy :-)
I właśnie przy tym serniku ogłaszam w płaszkowie... urlop :-) Zanim znowu powrócę do gotowania i pieczenia mam zamiar zebrać sporo kulinarnych pomysłów. 
Tymczasem pozostawiam przepis na pyszny sernik. Mam nadzieję, że skusicie się na niego i spróbujecie. Warto! Polecam :-)


Składniki (na foremkę o średnicy 18 cm):
400 g sera (z wiaderka na serniki) *
180 g kwaśnej śmietany
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
3 czubate łyżki masła orzechowego
2 łyżki mąki pszennej
3 duże podwójne snickersy (każdy po 75 g, łącznie 225 g)

spód:
70 g kakaowych herbatników
30 g masła

+ 3 kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:
Ciastka kruszymy na piasek (np. w miseczce od blendera). Masło roztapiamy i dodajemy do ciastek, dokładnie mieszamy, wysypujemy na spód wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki. Dociskamy. Foremkę szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, włączamy go i rozgrzewamy do 170 stopni C.
Do sera dodajemy brązowy cukier i śmietanę, ucieramy przez chwilę mikserem, a następnie dodajemy jajka, masło orzechowe i mąkę pszenną. Ucieramy dalej przez chwilę, tylko do połączenia składników. 2 duże podwójne snickersy kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy je do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki. 
Masę serową wykładamy do foremki, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 10 minut, następnie lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tak jeszcze sernik przez 10 kolejnych minut. Wyciągamy i studzimy. 
Pozostałego (trzeciego) batona kroimy na plasterki. Czekoladę roztapiamy na wolnym ogniu w garnuszku z grubym dnem. Smarujemy nią wierzch sernika (cienka warstwa czekolady przytrzyma kawałki batonika). Od razu rozkładamy równomiernie kawałki snickersa. Wkładamy do lodówki i chłodzimy (najlepiej przez 1 noc).

Smacznego!

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej





3 komentarze:

Wydrukuj przepis