Pamiętam, że kiedy postanowiłam prowadzić bloga obawiałam się jednego... Tego, że szybko skończą się mi się pomysły. Miałam założenie, że będę tu podawać przepisy na dania wymyślane przeze mnie, moje przepisy. I chociaż czasem umieszczam tu dania zainspirowane przepisami innych (wówczas piszę skąd)... udało się. Minął rok... i wciąż udaje mi się jeszcze coś wymyślić :-) Gotowanie wcale chyba nie jest takie trudne :-)
To tak jak z sernikami. Wydawałoby się, że sernik to po prostu... sernik. A można go zrobić na milion sposobów. Przepisów na sernik dyniowy znajdziecie pewnie wiele, dzisiaj moja wersja :-) Powrót do serników pieczonych jest chyba oznaką końca lata. Po kilku przepisach na serniki na zimno sernik z dynią... pieczony, kremowy, słodki. Na spodzie z ciastek kakaowych, z czekoladowo-cynamonową polewą.
Jeszcze przed chwilą toczyliśmy w płaszkowie dyskusję... czy dynia czy warzywo? Jeśli jednak uznać, że warzywo...to dzisiejszy sernik jest sernikiem warzywnym :-) To może oznaczać tylko jedno... pomysłów na nowe smaki i kulinarne przepisy nie zabraknie nigdy :-)
A sernik według mnie jest pyszny :-)
Jesienny sernik, który, bardzo polecam!
Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 21 cm):
To tak jak z sernikami. Wydawałoby się, że sernik to po prostu... sernik. A można go zrobić na milion sposobów. Przepisów na sernik dyniowy znajdziecie pewnie wiele, dzisiaj moja wersja :-) Powrót do serników pieczonych jest chyba oznaką końca lata. Po kilku przepisach na serniki na zimno sernik z dynią... pieczony, kremowy, słodki. Na spodzie z ciastek kakaowych, z czekoladowo-cynamonową polewą.
Jeszcze przed chwilą toczyliśmy w płaszkowie dyskusję... czy dynia czy warzywo? Jeśli jednak uznać, że warzywo...to dzisiejszy sernik jest sernikiem warzywnym :-) To może oznaczać tylko jedno... pomysłów na nowe smaki i kulinarne przepisy nie zabraknie nigdy :-)
A sernik według mnie jest pyszny :-)
Jesienny sernik, który, bardzo polecam!
Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 21 cm):
600 g sera (z wiaderka - na serniki)
1 szklanka puree z dyni*
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki imbiru
spód:
180 g ciastek kakaowych
80 g masła
2 kostki czekolady
polewa:
60 g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu
polewa:
60 g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu
* dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i kroimy na małe kawałki. Rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut (od czasu do czasu mieszając ją na blaszce drewnianą łyżką). Studzimy.
Wykonanie:
Ciastka kakaowe kruszymy na mniejsze kawałki. Masło z 2 kostkami czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do ciastek i przy użyciu blendera ucieramy na mokry piasek. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia, foremkę szczelnie zamykamy, na dno wysypujemy masę ciasteczkową. Przyciskamy ją do dna, częściowo zakrywając boki foremki. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 170 stopni C.
W misce umieszczamy wszystkie składniki masy serowej: ser, puree z dyni, cukier puder, śmietanę, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cynamon, imbir i przyprawę korzenną. Przy użyciu miksera ucieramy masę, tylko do dokładnego połączenia składników. Przekładamy ją do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Sernik wyciągamy, studzimy.
Przygotowujemy polewę: mleczną czekoladę rozpuszczamy w naczyniu położonym na garnku z gotującą się wodą, kiedy zacznie rozpuszczać się dodajemy śmietankę. Cały czas mieszając rozpuszczamy całość, aż masa stanie się płynna. Pod koniec dodajemy cynamon. Mieszamy i wykładamy polewę na wierzch sernika.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 noc.
Ciastka kakaowe kruszymy na mniejsze kawałki. Masło z 2 kostkami czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do ciastek i przy użyciu blendera ucieramy na mokry piasek. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia, foremkę szczelnie zamykamy, na dno wysypujemy masę ciasteczkową. Przyciskamy ją do dna, częściowo zakrywając boki foremki. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 170 stopni C.
W misce umieszczamy wszystkie składniki masy serowej: ser, puree z dyni, cukier puder, śmietanę, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cynamon, imbir i przyprawę korzenną. Przy użyciu miksera ucieramy masę, tylko do dokładnego połączenia składników. Przekładamy ją do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Sernik wyciągamy, studzimy.
Przygotowujemy polewę: mleczną czekoladę rozpuszczamy w naczyniu położonym na garnku z gotującą się wodą, kiedy zacznie rozpuszczać się dodajemy śmietankę. Cały czas mieszając rozpuszczamy całość, aż masa stanie się płynna. Pod koniec dodajemy cynamon. Mieszamy i wykładamy polewę na wierzch sernika.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 noc.
Cudny <3
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać kiedy go znowu upiekę :)
Serdeczności!!!
Tapenda
OdpowiedzUsuńWodzi :-)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam chciałam napisać, że wodzi na pokuszenie :-)