sobota, 6 września 2014

sernik dyniowy

Pamiętam, że kiedy postanowiłam prowadzić bloga obawiałam się jednego... Tego, że szybko skończą się mi się pomysły. Miałam założenie, że będę tu podawać przepisy na dania wymyślane przeze mnie, moje przepisy. I chociaż czasem umieszczam tu dania zainspirowane przepisami innych (wówczas piszę skąd)... udało się. Minął rok... i wciąż udaje mi się jeszcze coś wymyślić :-) Gotowanie wcale chyba nie jest takie trudne :-) 
To tak jak z sernikami. Wydawałoby się, że sernik to po prostu... sernik. A można go zrobić na milion sposobów. Przepisów na sernik dyniowy znajdziecie pewnie wiele, dzisiaj moja wersja :-) Powrót do serników pieczonych jest chyba oznaką końca lata. Po kilku przepisach na serniki na zimno sernik z dynią... pieczony, kremowy, słodki. Na spodzie z ciastek kakaowych, z czekoladowo-cynamonową polewą. 
Jeszcze przed chwilą toczyliśmy w płaszkowie dyskusję... czy dynia czy warzywo? Jeśli jednak uznać, że warzywo...to dzisiejszy sernik jest sernikiem warzywnym :-) To może oznaczać tylko jedno... pomysłów na nowe smaki i kulinarne przepisy nie zabraknie nigdy :-)
A sernik według mnie jest pyszny :-) 
Jesienny sernik, który, bardzo polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 21 cm):

600 g sera (z wiaderka - na serniki)
1 szklanka puree z dyni*
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki imbiru

spód:
180 g ciastek kakaowych
80 g masła
2 kostki czekolady

polewa:
60 g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu

* dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i kroimy na małe kawałki. Rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut (od czasu do czasu mieszając ją na blaszce drewnianą łyżką). Studzimy.

Wykonanie:
Ciastka kakaowe kruszymy na mniejsze kawałki. Masło z 2 kostkami czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do ciastek i przy użyciu blendera ucieramy na mokry piasek. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia, foremkę szczelnie zamykamy, na dno wysypujemy masę ciasteczkową. Przyciskamy ją do dna, częściowo zakrywając boki foremki. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 170 stopni C.
W misce umieszczamy wszystkie składniki masy serowej: ser, puree z dyni, cukier puder, śmietanę, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cynamon, imbir i przyprawę korzenną. Przy użyciu miksera ucieramy masę, tylko do dokładnego połączenia składników. Przekładamy ją do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Sernik wyciągamy, studzimy. 
Przygotowujemy polewę: mleczną czekoladę rozpuszczamy w naczyniu położonym na garnku z gotującą się wodą, kiedy zacznie rozpuszczać się dodajemy śmietankę. Cały czas mieszając rozpuszczamy całość, aż masa stanie się płynna. Pod koniec dodajemy cynamon. Mieszamy i wykładamy polewę na wierzch sernika. 
Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 noc.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Cudny <3
    Już nie mogę się doczekać kiedy go znowu upiekę :)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

  2. Przepraszam chciałam napisać, że wodzi na pokuszenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis