niedziela, 14 września 2014

śledzie w sosie musztardowym

Smaczne śledzie w sosie musztardowym z dodatkiem śmietany, cebuli, czosnku, miodu i soku z limonki. Łatwe w przygotowaniu. Polecam!



Składniki (4 porcje):
460-500 g śledzi w oleju (matijasów)
1 średniej wielkości cebula
2 duże ząbki czosnku
3 czubate łyżki musztardy sarepskiej
3 czubate łyżki śmietany 18%
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu

pokrojony szczypiorek do podania

Wykonanie:
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie wyciągamy je i kroimy w paski.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki. W miseczce łączymy cebulę, czosnek, musztardę, śmietanę, miód i sok z limonki. Następnie przekładamy sos do śledzi, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem ze świeżą bagietką z masłem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju śledzie, te wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis