wtorek, 9 września 2014

wegetariański smażony chiński makaron

Szybkie danie... czyli smażony chiński makaron z pieczarkami, marchewką, papryką i szalotką. W zamierzeniu obiad, który przygotowuje się w 30 minut, efekt naprawdę zadowalający. W dodatkach orzechy nerkowca, sok z limonki, kolendra (pietruszka), sos sojowy i olej sezamowy. Ważne jest to, aby wcześniej przygotować wszystkie składniki. Kiedy zaczniemy je smażyć nie odchodzimy od kuchenki, tylko mieszamy zawartość patelni. Prawie cały czas :-)  Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smaczne danie, które bardzo polecam!


Składniki (2 porcje):
140 g makaronu chińskiego
8 średniej wielkości pieczarek
2 średniej wielkości marchewki
2 szalotki
2 jajka
1/2 czerwonej papryki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
3 czubate łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki drobno posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)

Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i pozostawiamy na 4 minuty. Odcedzamy.
Orzechy nerkowca kroimy i prażymy przez kilka minut na suchej patelni.
Oskrobaną marchewkę, szalotki, pieczarki i czosnek kroimy na cienkie plasterki, czerwoną papryką na cienkie paski. 
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę, podsmażamy ją przez 3 minuty. Dodajemy marchewkę, a po 2 minutach pieczarki i paprykę. Podsmażamy je kolejne 3 minuty. Dodajemy czosnek, a po 30 sekundach sos sojowy i olej sezamowy. Następnie dodajemy makaron, a po chwili jajka. Podsmażamy całość przez chwilę, cały czas mieszając, do ścięcia jajek. Przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy pokrojoną kolendrą (pietruszką) i orzechami nerkowca. Od razu podajemy.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Same pyszności w jednym daniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się dodatek nerkowców do tego makaronu. Przepyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis