poniedziałek, 8 września 2014

pieczone patisony nadziewane soczewicą

Mam wrażenie, że istnieje pewien podział. Na wegetarian i na tych, co mięso jadają. I jak już ktoś to mięso jada, to zapewne nie ma pojęcia, że można zjeść smacznie bez mięsa. I ja temu podziałowi jestem przeciwna. Bo i owszem można jeść mięso, ale można też jeść sporo warzyw, owoców i dań wegetariańskich. Można lubić soczewicę, kaszę jaglaną, można zajadać się sojowymi kotletami, warzywnymi kremami czy smażyć tofu i podawać je na obiad. I to właśnie te potrawy najczęściej zaskakują smakiem, nawet mięsożerców :-)
Dzisiejsze pieczone patisony należą do takich potraw. Takie niby zwyczajne patisony nadziewane zieloną soczewicą z dodatkiem pieczarek. Bałam się trochę, że to danie będzie mdłe w smaku. Niepotrzebnie. Mocno pieprzne nadzienie idealnie współgra z patisonem, który po upieczeniu jest miękki i delikatny w smaku. Bardzo dobre połączenie, które i Wam polecam spróbować :-)


Składniki (2 porcje):
2 duże patisony
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1 średniej wielkości cebula
2 duże ząbki czosnku
ok. 100  g pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 - 3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Soczewicę dwukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy czystą zimną wodą (1,5 szklanki), zagotowujemy i gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka. Studzimy.
Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy na niej cebulę przez około 3 minuty, uważając, aby jej nie przypalić. Na 30 sekund przed końcem smażenia dodajemy czosnek. Przekładamy na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy przez 5 minut pieczarki. 
Połowę ugotowanej soczewicy blendujemy na dość gładką masę. Dodajemy do niej bulion, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy pozostałą soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, rozmaryn, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie (masa ma być mocno przyprawiona pieprzem).
Patisony płuczemy i osuszamy. Ścinamy wierzch przy ogonku, a następnie łyżeczką wydrążamy miąższ. Patisony faszerujemy farszem z soczewicy. Przykrywamy odkrojonym wcześniej wierzchem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 35 minut. 
Przed podaniem oprószamy wierzch natką pietruszki.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Dostałam dziś kilka patisonów, ale ,że jeszcze nigdy ich nie przyrządzałam buszuję po internecie i szukam przepisów, i chyba właśnie znalazłam ! Myślę, że tak jak piszesz, przy odpowiednim doprawieniu farsz będzie genialny. Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis