poniedziałek, 27 października 2014

ciasto czekoladowe



To chyba najprostsze ciasto czekoladowe. Wystarczy połączyć składniki, beż użycia miksera. I jednocześnie bardzo pyszne. Dodatek odrobiny miodu, imbiru i cynamonu sprawia, że jest aromatyczne. Wilgotne i mocno czekoladowe. Pięknie pachnie podczas pieczenia :-)
Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm):
225 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
2 jajka
60 g ciemnego kakao
125 ml oleju
250 ml mleka
1/2 szklanki wrzątku
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu

polewa czekoladowa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
6-8 łyżek śmietanki 30%

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko. Do miski dodajemy wszystkie składniki ciasta oprócz wody. Łyżką mieszamy je do czasu, aż dokładnie połączą się, następnie wlewamy gorącą wodę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (będzie dość płynna). Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut.
Przygotowujemy polewę czekoladową: w misce położonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę, kiedy będzie już prawie płynna dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy ciasto czekoladowe. 

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Mm, wygląda obłędnie czekoladowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym,żeby ktoś mi takie ciasto upiekł! :) Wiem,ze szybkie do zrobienia, ale...:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ma piękny kolor :) Jestem pewna, że smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis