Tarty uwielbiam, pewnie dlatego dość często pojawiają się na blogu. I jeśli dodać do tego moje przekonanie, że w dzisiejszych czasach kuchnie różnych krajów przenikają się... może wyjść tarta niby francuska, ale smakiem przypominająca... Indie :-) Taki miałam dzisiaj zamiar.
Spód klasyczny, na bazie mąki krupczatki. Kurczak w marynacie z dodatkiem papryczki chilli, czosnku i kuminu. Dynia w kurkumie. I do tego jeszcze pieczarki.
Bardzo dobra. Bardzo :-)
Polecam!
Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 21 cm):
Ciasto:
220 g mąki kruczatki
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli
Farsz:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 czerwona papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta soli
400 g dyni (waga po obraniu ze skóry i usunięciu miąższu)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
200 g pieczarek
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 jajko
1/3 szklanki śmietany 30%
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta kurkumy
Wykonanie:
Mąkę krupczatkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, pokrojone na małe kawałki zimne masło, wodę i sól. Zagniatamy rękoma ciasto, formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na małe kawałki. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, następnie drobno kroimy. Czosnek także drobno kroimy. W miseczce łączymy papryczkę chilli, czosnek, oliwę z oliwek, kumin, pieprz, sos sojowy i szczyptę soli. Marynatę dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na małe kawałki. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, następnie drobno kroimy. Czosnek także drobno kroimy. W miseczce łączymy papryczkę chilli, czosnek, oliwę z oliwek, kumin, pieprz, sos sojowy i szczyptę soli. Marynatę dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Dynię obraną ze skóry i bez miąższu kroimy w kostkę, dodajemy do niej kurkumę, oliwę z oliwek, sól i pieprz, mieszamy.
Opłukane i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy patelnię teflonową, dodajemy kurczaka. Smażymy go, dość często mieszając, przez 3 minuty, przekładamy na talerz. Na patelnię dodajemy dynię, podsmażamy ją 3 przez minuty, przekładamy na talerz. Następnie na patelni podsmażamy pieczarki, przez 5 minut. Pod koniec dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i wykładamy na posmarowaną odrobiną masła okrągłą foremkę. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, wyciągamy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C.
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę, po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy, mieszamy. Na spód podpieczonego ciasta (najlepiej lekko przestudzonego) wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Następnie wykładamy pieczarki, dynię i kurczaka. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30 minut.
Smacznego!
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę, po szczypcie soli, pieprzu i kurkumy, mieszamy. Na spód podpieczonego ciasta (najlepiej lekko przestudzonego) wylewamy masę śmietanowo-jajeczną. Następnie wykładamy pieczarki, dynię i kurczaka. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30 minut.
Smacznego!
Została mi jeszcze jedna dynia po jesiennych zbiorach i nie mam na nią pomysłu. Tarty też lubię, a cukiniową najbardziej. Przepis bardzo ciekawy, próbujemy :)
OdpowiedzUsuń