wtorek, 28 października 2014

krem z pieczonej papryki i pomidorów



Przepis na zupę krem wyrazistą w smaku.... paprykowo-pomidorową. Paprykę i pomidory pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, potem wystarczy połączyć je z podsmażonymi na patelni cebulą, czosnkiem i papryczką chilli, serem z niebieską pleśnią, dokładnie zmiksować, dodać śmietanę, lekki bulion warzywny i nieznaczną ilość przypraw. Pieczone warzywa są tu kluczowe. Krem prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku, bardzo dobry, rozgrzewający. Proponuję podać go z grzankami z chleba lub z makaronem. 


Polecam! :-)
Składniki (4-6 porcji):
800 g papryki
800 g pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona paryczka chilli
ok. 50 g kawałek sera z niebieską pleśnią
4 łyżki śmietany 18% (do zup)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
po dużej szczypcie soli i pieprzu

Wykonanie:
Paprykę i pomidory płuczemy i osuszamy. Kroimy je w ćwiartki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, z pomidorów wodę i pestki. Umieszczamy je w posmarowanym 1 łyżką oliwy z oliwek naczyniu żaroodpornym. Wierzch polewamy pozostałą oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę (w trakcie pieczenia otwieramy 1 -2 razy piekarnik i mieszamy warzywa).

Po lekkim przestudzeniu upieczonych warzyw delikatnie ściągamy skórkę z papryki. 

Cebulę kroimy w piórka, czosnek i oczyszczoną z pestek papryczkę chilli drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy cebulę przez 4 minuty, następnie dodajemy czosnek i papryczkę, podsmażamy je przez kolejną minutę dość często mieszając.

W garnku umieszczamy paprykę i pomidory, cebulę, czosnek, papryczkę oraz ser z niebieską pleśnią. Blenderem ucieramy je na gładko. Następnie dodajemy bulion i śmietanę. Krem podgrzewamy na wolnym ogniu, dość często mieszając. Przyprawiamy go sosem sojowym, solą, pieprzem, brązowym cukrem i czerwoną słodką papryką. Kiedy będzie gorący przelewamy do miseczek.

Podajemy z grzankami lub makaronem.

Smacznego!



2 komentarze:

Wydrukuj przepis