czwartek, 30 października 2014

makaron z pesto ze szpinaku i suszonych pomidorów



Mogłabym jeść taki makaron... jeśli nie co dzień, to chociaż co drugi :-) 
I makaron i pesto uwielbiam. 
Pesto zazwyczaj kojarzy się z bazylią. Dzisiaj robimy je ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów, dodajemy parmezan, orzechy nerkowca i oliwę. 


Wystarczy utrzeć je w blenderze i ugotować spaghetti. Proste danie, takie, które można szybko przygotować po przyjściu z pracy. Bardzo wyraziste. 

Zdecydowanie moje smaki. 
Polecam!

Składniki (2 porcje):

200 g makaronu spaghetti (+ szczypta soli)

150 g świeżego szpinaku (typu baby)
5 dużych kawałków suszonych pomidorów z zalewy
4 czubate łyżki orzechów nerkowca
4 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
ok. 50 g sera parmezan
duża szczypta pieprzu

+ odrobina parmezanu do oprószenia dania

Wykonanie:
Szpinak płuczemy i osuszamy. Orzechy nerkowca prażymy przez kilka minut na patelni.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Gotujemy w niej al dente makaron. 
W tym czasie w misce umieszczamy szpinak, suszone pomidory, orzechy nerkowca, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów, oliwę z oliwek, starty na grubych oczkach tarki parmezan, pieprz. Ucieramy blenderem na gładką masę.
Makaron odsączamy z wody (nie zalewamy zimną wodą), od razu przekładamy do garnka, łączymy z pesto, przekładamy na talerze, oprószamy odrobiną startego na tarce parmezanu i podajemy.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis