piątek, 31 października 2014

makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem



Mam ostatnio wrażenie, że kiedy w ciągu tygodnia wstaję jest ciemno i ciemno jest gdy wracam do domu. Dzień skrócił się mocno i odnosi się wrażenie, że ciągle brakuje czasu... Na szczęście istnieje tysiąc pomysłów na szybkie dania :-) 

Dzisiaj bardzo delikatne połączenie makaronu z wędzonym łososiem i szpinakiem. Całość w sosie z gorgonzoli i śmietany. Proste i smaczne danie. Świetne dla tych, którzy uwielbiają występujące tutaj składniki. 

Raz... dwa...trzy... obiad gotowy :-)
Polecam!

Składniki (2 porcje):

200 g makaronu (u mnie świderki, może też być penne lub kokardki)

150 g wędzonego łososia
150 g świeżego szpinaku typu baby
100 g sera gorgonzola
1/2 cebuli
4 łyżki śmietany 22%
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soku z limonki
sól i pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki i podsmażamy przez kilka minut na patelni do czasu, aż liście zwiędną. Studzimy, dokładnie odciskamy z wody i kroimy.
Wędzonego łososia i ser gorgonzola kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek kroimy dość drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 3 minuty, dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach szpinak, gorgonzolę i śmietanę. Podgrzewamy je cały czas mieszając do czasu, aż składniki połączą się. Dodajemy wędzonego łososia, dużą szczyptę pieprzu, sok z limonki i małą szczyptę soli, a po chwili makaron (uwaga: przed dodaniem soli najlepiej spróbować sos, aby go nie przesolić). Dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis