Typowo jesienne ciasto. Z marchewką startą na małych oczkach tarki. Aromatyczne, z dodatkiem cynamonu, imbiru oraz ciemnego kakao. W polewie z białej czekolady. Zapewniam, że niewtajemniczeni w przepis nie domyślą się, że w cieście jest marchewka :-)
Świetnie smakuje.
Polecam!
Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 24 cm):
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach tarki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
polewa:
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
4 łyżki śmietany 30%
+ dodatkowa 1/2 łyżeczki cynamonu (do oprószenia ciasta)
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, imbir, ciemne kakao i sodę, dokładnie mieszamy. Marchewkę skrobiemy i ścieramy na małych oczkach tarki. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka, ucieramy do uzyskania puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewamy olej. Wsypujemy startą marchewkę i łyżką mieszamy delikatnie masę. Następnie dodajemy mąkę z dodatkami, łączymy ją z ciastem bardzo delikatnie przy użyciu łyżki. Masę wlewamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 45-50 minut.
W misce położonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczamy białą czekoladę połamaną na kostki. Dodajemy śmietanę, mieszamy do czasu, aż polewa będzie gładka i płynna. Wylewamy ją na przestudzone ciasto. Wierzch posypujemy odrobiną cynamonu.
Smacznego!
CIASTO MARCHEWKOWE TO MOJE ULUBIONE :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj też piekłam:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuń