niedziela, 12 października 2014

wuzetka

Popularne w Polsce ciasto... czekoladowy biszkopt, krem śmietanowy, całość polana czekoladą. Pewnie ilu kucharzy tyle przepisów :-) Ja dzisiaj postanowiłam dodać do kremu serek homogenizowany, dodałam też żelatynę. Rzadko piekę ciasta z kremem, zdecydowanie wolę... serniki :-) I jak tak patrzę na to ciasto, to myślę, że fani kremów powinni użyć podwójnej porcji masy śmietanowo-serowej :-)
Słodka kostka na słodki podwieczorek :-) 
Polecam!


Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 30 na 20 cm):

biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 czubate łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
250 ml śmietany 30%
250 g serka homogenizowanego naturalnego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki żelatyny

do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki ostudzonej herbaty
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki spirytusu

polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%

do ozdoby (opcjonalne):
3/4 szklanki śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:
Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 175 stopni C. Blaszkę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki). Mąkę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. 
Białka ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier, po kilku minutach dodajemy żółtka (każde żółtko w odstępie kilkunastu sekund). Ubijamy dalej przez 3 minuty, następnie dodajemy stopniowo mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy tylko do połączenia składników. Masę przekładamy na blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut. Wyciągamy i studzimy.
Po przestudzeniu biszkoptu przekrawamy go poziomo na dwie równe części. Mieszamy herbatę z sokiem z cytryny i spirytusem, każdy biszkopt nasączamy płynem.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy kilka łyżek wrzątku i podgrzewamy żelatynę na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając i uważając, aby nie zagotowała się. 
Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywną pianę (na najniższych obrotach). Dodajemy stopniowo cukier puder, serek homogenizowany, cukier waniliowy i sok z cytryny, na końcu żelatynę. Ucieramy do dokładnego połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód kładziemy jedną część biszkoptu. Wykładamy krem, a następnie drugi blat biszkoptu. Ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której wkładamy połamaną na kostki mleczną czekoladę i masło. Kiedy masa zacznie rozpuszczać się dodajemy śmietankę. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Wylewamy ją na wierzch ciasta i wyrównujemy powierzchnię. Ponownie wkładamy do lodówki (na co najmniej 2 godziny).
Przed podaniem dekorujemy kostki ciasta śmietaną ubitą z cukrem pudrem.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam wuzetkę. Twoja wygląda przepysznie.
    http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku! te zdjęcia są obłędne! Nawet nie wiesz, jak wuzetka za mną chodzi od kilku dni ijeszcze ten Twój post! ja oszaleję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kusząco :)
    Ja takiej nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis