środa, 5 listopada 2014

bułki z dynią


Dużymi krokami zbliża się w tym sezonie koniec gotowania i pieczenia z dynią. Szkoda... Dzisiaj jeszcze przepis na bułki dyniowe. Do drożdżowego ciasta dodajemy dyniowe puree, wierzch posypujemy pestkami dyni. Do tego odrobina mielonego imbiru i kardamonu.

Przyznaję, że to ciasto drożdżowe jest dość niewygodne w wyrabianiu. Dodatek puree z dyni sprawia, że jest mocno klejące. Takie jednak ma pozostać, dzięki temu bułki są w środku mięciutkie, a skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca. Możecie ciasto wyrabiać ręką, chociaż pewnie wygodniejsza będzie drewniana łyżka. 


Świetne te bułki :-) W sam raz na jesienne śniadanie. Polecam!


Składniki (na 6 bułek):
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki puree z upieczonej dyni *
1 jajko
1/2 szklanki mleka
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 płaska łyżeczka soli

+ dodatkowa odrobina mąki
+ 1 łyżka mleka
+ 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (do posmarowania blaszki)

3 łyżki pestek słonecznika

* dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozczyn powinien spienić się.
Jajko lekko rozmącamy widelcem, odejmujemy 1 łyżkę, którą później użyjemy do smarowania bułek.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, puree z dyni, jajko, oliwę z oliwek, mielony imbir, mielony kardamon i sól. Wyrabiamy ciasto (ręką lub drewnianą łyżką). W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki, ale ciasto powinno pozostać klejące. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 6 równych porcji. Z każdej porcji formujemy okrągłe kulki, cały czas oprószając dłonie odrobiną mąki, dzięki czemu łatwiej formuje się je. Układamy na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek i oprószonej mąką. Lekko spłaszczamy. Pzykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut. 
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do 1 łyżki rozmąconego jajka dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy i smarujemy wierzch bułek za pomocą pędzelka. Posypujemy pestkami dyni i pieczemy 25-28 minut, do czasu, aż bułki zrumienią się.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis