czwartek, 6 listopada 2014

smażony chiński makaron z krewetkami


Azjatyckie smaki są bliskie mojemu sercu. To najczęściej szybkie dania, jednogarnkowe, których przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Zapach unoszący się z patelni zniewala mnie za każdym razem :-)

Dzisiaj smażony chiński makaron, z krewetkami, papryką, sezamem. Czuć w tym daniu papryczkę chilli, imbir, czosnek, szalotki. Dodawanie na patelnię poszczególnych produktów zajmuje niewiele czasu i wszystko dzieje się dość szybko, dlatego ważne jest to, aby wszystkie składniki przygotować wcześniej. Duże znaczenie ma sos oraz jajka, są elementami spajającymi smak tego dania.
Dla mnie świetny szybki obiad. Smaczny i aromatyczny. Polecam!

Składniki (2-3 porcje):
180 g makaronu chińskiego
250 g krewetek (u mnie mrożone)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
garść kiełków fasoli mung
1 czerwona papryczka chilli
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki sezamu

sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka brązowego cukru

Wykonanie:
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po 4 minutach odcedzamy.
Krewetki macerujemy, obieramy z pancerzyków, pozostawiając ogonki (w przypadku mrożonych - rozmrażamy je w zimnej wodzie, a następnie osuszamy).
Szalotkę i czosnek kroimy na cienkie plasterki. Imbir ścieramy na grubych oczkach tarki. Oczyszczoną z pestek papryczkę chilli drobno kroimy. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na cienkie 2 cm paski. Jajka rozbijamy do kubka i  lekko roztrzepujemy widelcem.
W miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu: sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, sok z limonki i cukier.
Na patelni prażymy sezam, przekładamy go na talerzyk.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę, po 1 minucie dodajemy papryczkę chilli i imbir, smażymy kolejną 1 minutę. Cały czas mieszając dodajemy czosnek, a następnie krewetki. Smażymy je 3 minuty, dodajemy czerwoną i żółtą paprykę. Smażymy danie przez kolejne 2 minuty, dodajemy sos, a po chwili makaron. Dokładnie mieszamy. Kiedy makaron będzie gorący wlewamy jajka, mieszamy, kiedy jajka lekko zetną się dodajemy kiełki fasoli mung, sezam i szczypiorek. Mieszamy i przekładamy na talerze. Od razu podajemy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis