środa, 12 listopada 2014

czekoladowe muffinki z jabłkiem i marcepanem


Muffinki to często wypiek "awaryjny". Kiedy zaskoczą nas goście lub kiedy przyjdzie ochota na coś szybkiego i słodkiego. Wystarczy włączyć piekarnik, połączyć składniki, wyłożyć do foremek i upiec :-) Zazwyczaj pieczemy jasne muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu... czekoladowe. 
Dzisiaj przepis na czekoladowe muffinki z kawałkami jabłka oraz marcepanem. Możecie wykorzystać specjalną kostkę marcepanową używaną do pieczenia lub wykorzystać baton marcepanowy w polewie czekoladowej. Ja użyłam marcepanu w czekoladzie. 

Małe kawałki marcepanu podczas pieczenia delikatnie złączyły się z ciastem, są jednak miejscami wyraźnie wyczuwalne w smaku. To w połączeniu z czekoladowym ciastem oraz kawałkami jabłek dało niesamowity efekt. 
To aktualnie moje ulubione muffinki. Może i Wam posmakują ;-)

Składniki (10-12 sztuk):
1 czubata szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru pudru
1 duże jabłko
100 g marcepanu (u mnie baton marcepanowy w czekoladzie)
3 łyżki kakao
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki cukru pudru + 1/3 łyżeczki cynamonu - do oprószenia muffinek po upieczeniu

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.
W tym czasie jabłko obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Do jednej miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - mieszamy dokładnie. W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy łyżką i dodajemy jabłko z marcepanem. Mieszamy chwilę do czasu, aż ich kawałki zostaną rozprowadzone w całym cieście. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 28-30 minut.
Przed podaniem oprószamy muffinki cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.

Smacznego!



2 komentarze:

Wydrukuj przepis