wtorek, 11 listopada 2014

makaron z tartą cukinią i sosem z mascarpone


Makaron penne z tartą cukinią, suszonymi pomidorami, szalotkami, odrobiną boczku i sosem na bazie mascarpone, jajek i śmietany. Szybki w przygotowaniu, taki trochę niepozorny, ale niesamowicie smaczny. To takie moje włoskie smaki, które w kuchni bardzo lubię. Na obiad, na kolację... jak wolicie. Oprószony startym na tarce parmezanem. Do tego lampka czerwonego wina...
Zdecydowanie warty polecenia :-)

Składniki (4 porcje):
360 g makaronu penne
125 g mascarpone
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 30%
1 średniej wielkości cukinia (ok. 300 g)
50 g wędzonego boczku w plasterkach
2-3 szalotki
10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

odrobina grana padano
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
W miseczce mieszamy mascarpone, śmietankę, jajka, szczyptę soli i pieprzu - do uzyskania gładkiej konsystencji.
Cukinię razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy drobno, a szalotki i czosnek na plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotki, podsmażamy je przez 3 minuty. Dodajemy boczek, a po kolejnych 2 minutach podsmażania czosnek i suszone pomidory. Po kolejnych 30 sekundach dodajemy cukinię. Smażymy dość często mieszając przez 4-5 minut. Dodajemy makaron, a kiedy podgrzeje się wlewamy na patelnię sos. Mieszamy dokładnie. Gorące danie przekładamy na talerze. Posypujemy odrobiną startego na tarce grana padano i pokrojonym szczypiorkiem. Od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis