W kuchni lubię eksperymenty. To one czasem uświadamiają nam, że istnieją smaki, których wcześniej nie znaliśmy. Spora ilość jarmużu, którym zostałam obdarowana wyzwoliła we mnie sporo pomysłów :-) A skoro ostatnio dużo myślałam o włoskich klimatach postanowiłam połączyć jarmuż z focaccią. Drożdżowe ciasto podawane w wytrawnej wersji jest znane w Italii. Najczęściej posiada bardzo minimalistyczną ilość dodatków, w mojej dzisiejszej focacci farsz jest dość bogaty w składniki.
Jako że jarmuż piekłam po raz pierwszy, miałam pewne obawy czy on na pewno nadaje się do tego. A kiedy piękna zieleń jarmużu zaczęła zmieniać swoją barwę na coraz ciemniejszą... przez chwilę zwątpiłam :-) Niepotrzebnie... Ten farsz jest dość zaskakujący, mieszanka pieczonego jarmużu, pestek dyni, mozzarelli, szalotek i czosnku... jakby lekko przypalona, a jednak dobrze smakująca.
Jeśli lubicie nowe eksperymentalne smaki - polecam :-)
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
2/3 szklanki ciepłej wody
1 ugotowany ziemniak
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
Farsz:
8 liści jarmużu
8 pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki startego na tarce żółtego sera mozzarella
4 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki pestek dyni
duża szczypta zielonego pieprzu
szczypta soli
Wykonanie:
ciasto
ciasto
Do letniej wody dodajemy drożdże, rozpuszczamy je i pozostawiamy na 5 minut. Ziemniaka rozdrabniamy dokładnie widelcem. Do przesianej przez sito mąki dodajemy rozczyn z drożdży, ziemniaka, cukier, sól i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt kleiste podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Wyrabiamy je 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
farsz
farsz
Jarmuż płuczemy, usuwamy łodyżki i grube nerwy. Szalotki kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotki, po 2 minutach podsmażania dodajemy czosnek, a po chwili jarmuż, sos sojowy i ocet balsamiczny. Podsmażamy całość przez 3 minuty, dość często mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy startą na tarce mozzarellę, mieszamy.
Wyciągamy z miski wyrośnięte ciasto, chwilę wyrabiamy, formujemy prostokąt i rozwałkowujemy na cienki placek. Przekładamy go na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie wykładamy na wierzch farsz pozostawiając odrobinę wolnego brzegu. Układamy połówki pomidorków koktajlowych, całość oprószamy świeżo zmielonym zielonym pieprzem i odrobiną soli.
Po tym czasie wykładamy na wierzch farsz pozostawiając odrobinę wolnego brzegu. Układamy połówki pomidorków koktajlowych, całość oprószamy świeżo zmielonym zielonym pieprzem i odrobiną soli.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Najlepsza jeszcze ciepła, oprószona startym na tarce parmezanem.
Najlepsza jeszcze ciepła, oprószona startym na tarce parmezanem.
Dla mnie idealna, jeśli uda mi się kupić jarmuż, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń