Przepis na zapiekankę z makaronu penne i kalafiora. Wcześniej gotujemy je w wodzie, ale tylko al dente. Potem układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym razem z serem gorgonzola, szalotkami i śmietaną. I... pieczemy w piekarniku.
Na górze płatki migdałowe. Z przypraw jedynie świeżo zmielony pieprz i sól.
Kto lubi tego typu zestawienia nie zawiedzie się. Całość świetna :-) Polecam!
Składniki (4 porcje):
200 g makaronu penne
1 średniej wielkości kalafior (waga ok. 700-800 g)
150 g sera gorgonzola
1/2 szklanki śmietany 30%
2 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki płatków migdałowych
sól i świeżo zmielony pieprz (u mnie zielony)
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na mniejsze części.
W dwóch garnkach zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli. W jednym gotujemy al dente makaron (ma być taki troszkę niedogotowany), w drugim gotujemy kalafiora przez 10 do 12 minut (ma być również lekko twardy po ugotowaniu). Odcedzamy je z wody.
Szalotki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej szalotki przez około 2 minuty.
Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek. Rozkładamy po połowie ilości makaronu, kalafiora, sera gorgonzola. Oprószamy dużą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną soli. Polewamy równomiernie 1/4 szklanki śmietany. Rozkładamy podsmażone szalotki (całość) oraz powtarzamy warstwy makaronu, kalafiora i gorgonzoli. Polewamy 1/4 szklanki śmietanki i oprószamy pieprzem i solą
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch zapiekanki płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz