sobota, 22 listopada 2014

jajka z jarmużem i pomidorami


Kiedy w tym roku Albert, nasz hinduski kierowca/przewodnik/towarzysz na polach herbacianych w Munnarze, zapytał co w Polsce jadamy na śniadanie, bez głębszego zastanawiania się odpowiedziałam... chleb. Albert dziwił się wielce i nawet dopytywał... czy ten chleb jemy codziennie? Tak, odpowiedziałam ponownie :-) Dopiero po dłuższym czasie zorientowałam się, że nie wyjaśniłam mu bardzo ważnej rzeczy. Albertowi chleb kojarzył się tylko i wyłącznie z chlebem tostowym. To właśnie tosty w Indiach podawane są często na śniadanie europejskim turystom. I tylko ten chleb hermetycznie zapakowany w folię, z długim terminem ważności znał Albert. Chleb tostowy z dżemem Albert zapakował nam również w podróż, będąc święcie przekonanym, że będzie nam bardzo smakował. Nie... nie smakował :-)
Nie powiedziałam Albertowi, że w Polsce mamy najlepszy chleb na świecie :-) Z chrupiącą skórką, pachnący. Mamy bułki, rogale, chleb razowy, orkiszowy... A do tego chleba jadamy wędliny, sery, jajka pod różnymi postaciami, pasztety... 
Żałuję, że nie wyjaśniłam mu tego.
Dziś właśnie przepis na śniadanie, które z pewnością zainteresowałoby Alberta. Smażone na maśle pomidory i jarmuż, z jajkami sadzonymi, z dodatkiem szalotek, czosnku, odrobiny sosu sojowego, octu balsamicznego i soku z cytryny. Przyprawione sporą ilością zielonego pieprzu. To śniadanie smakuje wybornie :-) 
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia - dziś na pewno nie jest nudne i monotonne. To danie z pewnością udowadnia, że może być bardzo kolorowe, smaczne i apetycznie wyglądające :-)
Polecam!

Składniki (2 porcje):
2 jajka *
5 liści jarmużu
2 pomidory
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka masła
sól

Wykonanie:
Jajka i pomidory parzymy. Z pomidorów ściągamy skórkę, usuwamy wodę i pestki, kroimy na małe kawałki.
Jarmuż płuczemy, usuwamy łodyżki i grube nerwy.
Szalotki i czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy szalotki, podsmażamy je około 1 minutę, dodajemy czosnek, a po chwili pomidory. Smażymy je około 3 minut, w trakcie smażenia dodając sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny. Następnie dodajemy jarmuż, smażymy dalej przez kolejne 3 minuty. Doprawiamy całość zielonym pieprzem i dużą szczyptą soli. Następnie robimy w pomidorach i jarmużu 2 wgłębienia, w które wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy potrawę przez 3 do 4 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy 2 minuty przed zdjęciem pokrywki z patelni. Oprószamy dodatkową odrobiną zielonego pieprzu i soli.
Podajemy ze świeżym pieczywem i masłem.

Smacznego!

* dla bardzo głodnych o poranku: możemy użyć również 3 lub 4 jajka - do tej samej ilości dodatków



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis