niedziela, 23 listopada 2014

sernik jogurtowy z musem z mango


Wczoraj zamarzył mi się sernik... lekki, słodki, owocowy. A było już naprawdę późno... i tak chyba coś około 2 w nocy powstał sernik na zimno na bazie jogurtu greckiego. To chyba jednak nic nadzwyczajnego, bo moje weekendowe ciasta to zazwyczaj ciasta... nocne :-)
Dolna biała jogurtowa warstwa z odrobiną soku z cytryny, w górnej bita śmietana, mango i miód. Całość wzmocniona żelatyną, ale starałam się wymierzyć jej taką ilość, aby sernik stężał, ale żeby żelatyna nie była zbyt mocno wyczuwalna. 
Udało się. Sernik jest delikatny w smaku, mus z mango rozpływa się w ustach. Spód z kakaowych ciastek świetnie pasuje do reszty, odrobina startej mlecznej czekolady ma charakter jedynie dekoracyjny. 
Według mnie świetny lekki sernik na zimno :-)

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 21 cm):

masa biała:
400 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki żelatyny (takie z lekką górką)

mus z mango:
1 duże dojrzałe mango
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki miodu (u mnie mniszkowy)
1 łyżka żelatyny

spód:
100 g herbatników kakaowych
40 g masła

dodatkowo 2 małe kostki czekolady mlecznej

Wykonanie:

spód
Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej, aby boki również były nim obłożone).
Ciastka kakaowe kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy i wlewamy do ciastek, dokładnie mieszamy. Wysypujemy ciastka do foremki, wyrównujemy powierzchnię i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do  lodówki.

masa jogurtowa
Do metalowego kubka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Jogurt grecki wykładamy do miski, mieszamy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ją do jogurtu razem z sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy trzymając kubek w powietrzu nad ogniem, mieszając do czasu, aż żelatyna będzie płynna i rozpuści się w wodzie (trzymając kubek w powietrzu zmniejszymy prawdopodobieństwo zagotowania żelatyny, po rozpuszczeniu nie jest ona bardzo gorąca i można ją bez obaw o powstanie grudek wlać do masy). Po chwili włączamy mikser, ucierając masę jogurtową wlewamy cienką strużką żelatynę, ucieramy tylko do połączenia składników.
Masę wlewamy do foremki, ponownie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 15 minut.

mus z mango
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. 
Mango obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy miód, następnie blendujemy na gładkie puree.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ją do puree z mango, mieszamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę zgodnie z powyższą instrukcją. Masę zaczynamy ucierać mikserem, wlewamy żelatynę i ucieramy dalej przez chwilę, do dokładnego połączenia składników.
Wykładamy na masę jogurtową, która powinna już lekko stężeć. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki, co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed wyłożeniem z foremki delikatnie ostrym nożem oddzielamy masę od boków formy. Na wierzch ścieramy na tarce odrobinę mlecznej czekolady.

Smacznego!




13 komentarzy:

  1. Sernik wygląda wspaniale, taki puszysty.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie:) pysznie Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny wygląd. :) Nocne gotowanie u mnie odpada, bo nie obyłoby się bez podjadania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, podoba mi się :)
    Zapiszę sobie ten przepis do wykorzystania w cieplejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A można zamiast mango wykorzystać brzoskwinie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeoczyłam wcześniej pytanie, przepraszam.
      Mogą być brzoskwinie... obierz je ze skórki i zblenduj na gładkie puree.
      Wyjdzie też dobrze :-)

      Usuń
  6. Witam mam pytanko uzywalas zwykłej kwasnej śmietany czy takiej słodkiej jak do kawy się dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiaro, słodkiej 30%, takiej, którą używamy do bitej śmietany.
      Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  7. Dzięki za odpowiedź dziś zaczynam działać ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis