niedziela, 30 listopada 2014

kurczak z pomarańczą i jabłkiem


Połączenie mięsa i owoców uważam za dość ciekawe, dlatego chyba dość często łączę te smaki ze sobą. Dzisiaj pomysł na dość proste w wykonaniu danie: filety z kurczaka pieczone w piekarniku z pomarańczą, jabłkiem, szalotkami, rozmarynem, czosnkiem i anyżem. Danie aromatyczne, lekko ziołowe, lekko słodkie. Kawałki owoców świetnie łączą się w smaku z kurczakiem, który podczas pieczenia lekko nasiąka sokiem z pomarańczy. 

Do tego proponuję podać pieczone ziemniaki, które pieczemy w piekarniku razem z mięsem (ziemniaki wkładamy na 60 minut do piekarnika, kurczaka na 30 minut). Pieczemy je razem, więc należy wybrać takie naczynia, które jednocześnie zmieszczą się w piekarniku.
Bardzo smaczny obiad :-) Polecam!

Składniki (4 porcje):

2 duże pojedyncze filety z kurczaka (razem waga ok. 500 g)
1 pomarańcza
1 jabłko
2 szalotki
4 gwiazdki anyżu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka oliwy z oliwek
duża szczypta świeżo zmielonego zielonego pieprzu
duża szczypta soli

marynata do mięsa:
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo zmielonego zielonego pieprzu
1,5 łyżki oliwy z oliwek

pieczone ziemniaki:
800 g ziemniaków
2 szalotki
4 ząbki czosnku
po 1/2 łyżeczki pieprzu, estragonu i rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Wykonanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, każdy filet kroimy na 2 części, płuczemy i osuszamy, W miseczce łączymy świeżo zmielony zielony pieprz (może być zamiennie kolorowy), ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki, oliwę z oliwek. Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 30 minut.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na dość cienkie plastry. Do 2 łyżek oliwy dodajemy pieprz, estragon, rozmaryn i dużą szczyptę soli - mieszamy. Szalotki kroimy na plasterki, ząbki czosnku w łupinkach rozgniatamy trzonkiem noża. Do ziemniaków dodajemy oliwę z przyprawami, szalotki i ząbki czosnku, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek, wykładamy ziemniaki. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 60 minut, kilka razy w trakcie mieszając łopatką. Po 30 minutach pieczenia do piekarnika włożymy naczynie z mięsem, dlatego ważne jest to, aby dobrać 2 naczynia żaroodporne, które zmieszczą się jednocześnie w piekarniku.

Pomarańczę kroimy na cienkie plasterki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w ósemki, szalotki kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek. Rozkładamy równomiernie kawałki mięsa, pomarańczy, jabłka, szalotek oraz gwiazdki anyżu. Posypujemy suszoną żurawiną, rozmarynem, dużą szczyptą zielonego pieprzu i soli. 

Mięso pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. - czyli naczynie wkładamy do piekarnika po 30 minutach pieczenia ziemniaków.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis