wtorek, 11 listopada 2014

roladki drobiowe z jabłkami



Do tradycyjnych roladek z kurczaka dodajemy dziś nadzienie z jabłek i sera z niebieską pleśnią oraz zioła prowansalskie. Jabłka dodają temu daniu lekkości, zioła dobrze podkreślają ich smak. Można podać je z puree ziemniaczanym oraz buraczkami lub surówką. Bardzo smaczne. Spróbujcie :-) 


Składniki (8 sztuk):
4 pojedyncze filety z kurczaka
2 dość duże twarde jabłka
100 g sera z niebieską pleśnią (lazur lub gorgonzola)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
sól i pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Filety oczyszczamy z niedoskonałości, każdy kroimy na 2 plastry. Rozbijamy je cienko tłuczkiem. Oprószamy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na dość cienkie słupki. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki. 
Na każdym kawałku mięsa rozkładamy jabłka i ser pleśniowy, posypujemy ziołami prowansalskimi. Zawijamy roladki starając się, aby farsz był dokładnie przykryty z każdej strony mięsem. Spinamy roladki wykałaczkami.
Na talerzyku rozbijamy jajko, roztrzepujemy lekko widelcem z 1 łyżką wody. Na drugim talerzyku umieszczamy bułkę tartą. Każdą roladkę obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Kiedy będzie bardzo gorący wkładamy roladki, przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 8 minutach smażenia obracamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 8 minut.
Po wyłożeniu na talerz wyciągamy wykałaczki. Podajemy np. z puree ziemniaczanym i buraczkami lub surówką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis