sobota, 8 listopada 2014

krem pieczarkowy


Bardzo prosty przepis na zupę krem pieczarkową. Szybką w wykonaniu, na bazie tylko kilku składników. Przepis na bulion jarzynowy znajdziecie w przepisie na zupę grzybową, można przygotować go dzień wcześniej.
Smaczny, zatem polecam! :-)


Składniki (6 porcji):
500 g pieczarek
750 ml bulionu jarzynowego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany 30%
sól i pieprz
 
pokrojony szczypiorek
 
Wykonanie:
Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy ją przez 3 minuty, następnie dodajemy czosnek, a po 30 sekundach pieczarki. Smażymy je około 6 do 8 minut, dość często mieszając. Następnie przekładamy je do garnka z bulionem, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy przez 20 minut. Ściągamy z ognia i po lekkim przestudzeniu dokładnie blendujemy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, uważając, aby nie zagotować kremu. Nalewamy do miseczek, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem i podajemy.
 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis