sobota, 15 listopada 2014

warzywne curry z cieciorką


Wegetariańskie curry to świetna rozgrzewająca potrawa, idealna na coraz chłodniejsze wieczory. Dzisiejszy przepis zainspirowany jest kuchnią indyjską. Indie zaskoczyły mnie właśnie ilością wegetariańskich potraw - to "wegeraj" :-) 


Dzisiaj indyjskie smaki przenosimy do kuchni polskiej. Do curry dodajemy prostą własnoręcznie przyrządzoną garam masalę, a smak dania podkreślamy cynamonem. Warzywa gotujemy z mleku kokosowym. Sporo tutaj czosnku, ale nie jest on mocno wyczuwalny.
Dzisiaj jest łagodnie, lekko słodko i oczywiście aromatycznie. 
Polecam! :-) 

Składniki (4 porcje):
3/4 szklanki cieciorki
3/4 szklaki mleka kokosowego
3/4 szklanki wody
2 marchewki
1 cukinia (ok. 350 g)
ok. 250 dyni (waga po obraniu ze skórki i wydrążeniu miąższu)
1 czerwona papryczka chilli
3-4 szalotki
6 ząbków czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 łyżka cukru trzcinowego
garść suszonych liści curry
2 laski kory cynamonu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
duża szczypta soli

garam masala:
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego w całości
3/4 łyżeczki kolendry

Wykonanie:
Cieciorkę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy czystą wodą i moczymy 12 godzin. Następnie odcedzamy, zalewamy 3 szklankami czystej zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzamy.
Przygotowujemy garam masalę: pieprz, kmin rzymski i kolendrę ucieramy w moździerzu, przesypujemy do miseczki i zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszamy.
Warzywa płuczemy. Cukinię razem ze skórką kroimy wzdłuż na pół, a następie na cienkie plasterki. Oskrobaną marchewkę kroimy na plasterki. Dynię (po obraniu ze skórki i wydrążeniu miąższu) kroimy w kostkę. Oczyszczoną z pestek papryczkę chilli i imbir kroimy dość drobno. Szalotki i czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szalotki i podsmażamy je około 2 minut. Dodajemy papryczkę chilli, czosnek, imbir, podsmażamy dalej przez około 1 minutę i dodajemy dynię, marchewkę i cukinię. Warzywa podsmażamy przez około 7 minut, dość często mieszając. Wlewamy mleko kokosowe i wodę, dodajemy cieciorkę, garam masalę z wodą, liście curry, cukier trzcinowy, sos sojowy, laski cynamonu, przykrywamy patelnię i gotujemy potrawę na wolnym ogniu przez około 25 minut, do czasu, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Pod koniec doprawiamy potrawę dużą szczyptą soli. 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. idealny posiłek, zdrowy i sycący!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, genialne danie, serio! uwielbiam takie wegetariańskie, rozgrzewające obiady :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis