niedziela, 25 stycznia 2015

kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami


Na blogu zrobiło się ostatnio wegetariańsko :-) Chociaż wcale to miejsce nie jest wege... to przyznaję, że dość rzadko ostatnio jadam mięso. Dzisiaj proponuję wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej. Dla tych, którzy ją lubią będzie to coś naprawdę smacznego. Proste w przygotowaniu, połowę ilości kaszy ucieramy blenderem, dzięki temu masa jest dość zwarta i kotlety formuje się łatwo. Smaczne... naprawdę smaczne, a przede wszystkim zdrowe :-) Do tego surówka... a może nawet ziemniaki :-) 
Polecam!

Składniki (10 sztuk):
200 g kaszy gryczanej (2 torebki po 100 g każda)
200 g pieczarek
1 jajko
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
duża szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę gryczaną w woreczkach gotujemy według przepisu na opakowaniu (u mnie 14 minut). Wyjmujemy z wody i studzimy.
Połowę jej ilości (1 woreczek) blendujemy na gładko. 
Pieczarki płuczemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je dość drobno. Cebulę i czosnek również dość drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej przez 4 minuty cebulę, dodajemy czosnek i podsmażamy całość jeszcze przez kolejną minutę. Przekładamy na talerzyk i na tej samej patelni podsmażamy około 8 minut pieczarki (dość często mieszając).
Jajko roztrzepujemy z wodą widelcem. Czarny pieprz i kolendrę w ziarnach rozdrabniamy w moździerzu. W misce umieszczamy kaszę gryczaną (tę w całości i tę zblendowaną), dodajemy jajko z wodą, pieczarki, cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pieprz z kolendrą i dużą szczyptę soli. Ręką mieszamy masę do dokładnego połączenia składników. Formujemy kotlety wielkości limonki (u mnie wyszło 10 sztuk).
Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący wkładamy na patelnię kotlety, smażymy je około 8 - 10 minut (po 4-5 minutach obracamy na drugą stronę, powinny ładnie przyrumienić się).

Smacznego!



4 komentarze:

Wydrukuj przepis