sobota, 31 stycznia 2015

sernik z gruszką i marcepanem


Ostatnio narzekam na brak czasu. Czy doba mogłaby mieć więcej niż 24h? :-)
Nie może, prawda?

A skoro nie może, to jedyny sposób na to... po prostu wyrwanie kilku godzin snu. Nocny piątkowy sernik. Hm.. tutaj chyba nic nowego w tym nocnym pieczeniu. Te nocne serniki piecze mi się najlepiej.

Sernik z gruszkami... Ci, którzy podczytują moje sernikowe przepisy wiedzą, że najczęściej piekę je wyższe w mniejszej foremce. Tutaj, z uwagi na dodatek owoców, zdecydowałam się na większą foremkę.
W środku kawałki gruszek, w serowej masie lekko wyczuwalna skórka limonki, na wierzchu starty na tarce marcepan i czekoladowa polewa. Ten sernik taki miał właśnie być. Słodki, delikatny w smaku. Czy ja znowu napiszę, że pyszny? ;-)
Polecam!

p.s. możecie go upiec w ciągu dnia, też wyjdzie ;-)


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm):

spód:
180 g herbatników
60 g masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)

masa serowa:
500 g sera (z wiaderka na serniki)
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany 30%
2 jajka
skórka otarta z 1 limonki
1 łyżka soku z limonki
2 czubate łyżki mąki

2 duże gruszki

wierzch:
ok. 120 g marcepanu
75 g mlecznej czekolady (3/4 tabliczki)
50 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki)
3 lub 4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:

Ciastka kruszymy na piasek (w miseczce od blendera). Pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do pokruszonych ciastek. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.

Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 175 stopni C.

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na podłużne słupki.

W misce umieszczamy ser, cukier puder, śmietankę, jajka, skórkę z limonki startą na drobnych oczkach tarki, sok z limonki oraz mąkę. Mikserem ucieramy składniki, tylko do momentu aż połączą się (nie miksujcie zbyt długo).

Na spodzie ciasteczkowym układamy kawałki gruszek (dość ciasno). Na wierzch wylewamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik w środku jeszcze przez 10 minut, następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy kolejne 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Sernik wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę - umieszczamy w niej połamaną na kostki czekoladę i rozpuszczamy ją. Pod koniec dodajemy śmietanę, mieszamy dokładnie.

Na wierzch sernika ścieramy na grubych oczkach tarki marcepan, następnie polewamy go czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!





4 komentarze:

  1. wygląda znakomicie ! kocham serniki, ale Twój po prosty,.. koniecznie do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. gruszka i ser ;) idealne połączenie :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik przesliczny. Oczy by jadly ;)
    Najlepsze ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej:)))

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis