niedziela, 8 lutego 2015

bułki marchewkowe


Leniwy weekendowy poranek: kawa, ulubiona płyta w tle i zapach świeżych domowych bułek :-) To jest to!
Bułki z dodatkiem marchewki startej na drobnych oczkach tarki, mięciutkie, o ładnym żółtym kolorze, łatwe  w wykonaniu. Na pewno Wam zasmakują ;-)
Polecam!

Składniki (9 sztuk):
2 czubate szklanki mąki
1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach tarki 
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1 jajko
6 łyżek roztopionego masła
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

4 łyżki pestek dyni
3 łyżki mleka

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Mleko lekko podgrzewamy, wsypujemy do niego suche drożdże, mieszamy i pozostawiamy na 5 minut do czasu, aż lekko spienią się.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy lekko roztrzepane widelcem jajko, jogurt, rozczyn z drożdży, cukier, marchewkę, roztopione masło, koperek i sól. Ręką zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 8 do 10 minut. Przekładamy do większej miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce.
Blaszkę smarujemy odrobiną masła i oprószamy mąką. Ciasto zarabiamy jeszcze przez chwilę i dzielimy na 9 równych porcji. Dłońmi oprószonymi mąką formujemy z nich okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 do 20 minut. Następnie smarujemy je mlekiem, posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 30 minut.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałam z przepisu i właśnie zajadam jeszcze ciepłe bułeczki :D Są pyszne i pięknie wyrośnięte. Użyłam świeżych drożdży.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis