sobota, 7 lutego 2015

grillowany kurczak w glazurze z masła orzechowego



Prosty przepis na usmażone na patelni grillowej kawałki kurczaka - w dość nietypowej glazurze z masła orzechowego. Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że po przeczytaniu jej składu uznacie to zestawienie za odrobinę zaskakujące. Przyznam, że mój pomysł na początku również uznałam za nieco ryzykowny :-) Ale... bez obaw... wyszło naprawdę smacznie :-)

U mnie kurczak usmażony na patyczkach od szaszłyków, myślę, że kawałki mięsa możecie wrzucić na patelnię grillową również luzem. Lekko słona i jednocześnie odrobinę słodkawa otoczka na mięsie daje bardzo ciekawy posmak i sprawia, że całość smakuje niebanalnie.
Możecie podać mięso na obiad z ziemniakami lub ryżem i surówką, świetnie smakować też będzie w kanapce. 

Spróbujecie? :-)

Składniki (8 szaszłyków):
1 duży podwójny filet z kurczaka
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 cebulka dymka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy, usuwamy niedoskonałości i kroimy w kostkę. 
Cebulkę dymkę kroimy bardzo drobno.
W miseczce łączymy dokładnie wszystkie składniki glazury: dymkę, masło orzechowe, sos sojowy, sok z cytryny, olej z orzechów arachidowych i cukier trzcinowy (mieszamy do uzyskania dość gładkiej masy). Mieszankę dodajemy do kurczaka i dokładnie obtaczamy w niej kawałki mięsa. Pozostawiamy na około 20 minut.
Kawałki mięsa nadziewamy dość luźno na patyki (jeśli używacie drewnianych namoczcie je wcześniej przez 30 minut w zimnej wodzie). 
Rozgrzewamy patelnię grillową, kiedy będzie gorąca układamy na niej szaszłyki. Grillujemy około 8 minut na średnim ogniu, dość często obracając, tak aby mięso było z każdej strony usmażone (u mnie 8 szaszłyków, grillowane na patelni w 2 partiach).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis