piątek, 13 lutego 2015

pesto z rukoli


W ramach serii "zielone pesto" :-) Pesto z rukoli. Zdecydowanie dla tych, którzy po prostu lubią rukolę. Wyraziste w smaku. Możecie podać je klasycznie z makaronem (najlepiej spaghetti) lub z kanapką (razowy chleb i pokrojona na plasterki mozzarella). Którą wersję wolicie? Decyzję pozostawiam Wam. A pesto trochę nietypowe, ale naprawdę smaczne. A przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. Może nie moje ulubione, przyznaję - ale warte spróbowania. Do czego zachęcam ;-)


Składniki:
100 g rukoli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
4 czubate łyżki parmezanu startego na tarce
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki ziaren słonecznika
szczypta soli
szczypta pieprzu

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce od blendera, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Podajemy z makaronem lub na kanapce z dodatkiem np. mozzarelli. Warto oprószyć dodatkową odrobiną startego na drobnych oczkach tarki parmezanu.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis