czwartek, 19 marca 2015

brownie na ciemnym piwie


Nie wiem jak to się stało, ale ostatnio w płaszkowie zrobiło się... słodko. 
Słodko od wypieków i różnego rodzaju ciast. Dawno ich tyle tutaj nie było. 
Dziś brownie... słodkie, mocno czekoladowe... na ciemnym piwie typu porter. Szybkie w przygotowaniu, z polewą czekoladową. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga lifeloveandsugar.com. Jedną z moich modyfikacji jest zamiana ekstraktu waniliowego na olejek rumowy. Słodkie, naprawdę słodkie... i dobre. 
Jeden kawałek i starczy... a może sięgniecie po następny? ;-)
Polecam!

Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm):

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki ciemnego piwa typu porter
1 i 3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
3 czubate łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka olejku rumowego

polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki ciemnego piwa
2 czubate łyżki masła

Wykonanie:

W jednej misce łączymy mąkę przesianą przez sito i ciemne kakao, w drugiej pozostałe składniki czyli olej, roztopione i ostudzone masło, cukier, jajka, piwo i olejek rumowy. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy je łyżką do czasu, aż masa będzie gładka.

Blaszkę smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 35 do 40 minut. Studzimy.

W misce położonej na garnku z gotującą się wodą umieszczamy połamane na kostki czekolady gorzką i mleczną, masło oraz piwo. Rozpuszczamy do uzyskania gładkiej konsystencji, wylewamy polewę na wierzch ciasta i wyrównujemy powierzchnię. Studzimy.

Smacznego!







1 komentarz:

  1. To wygląda niesamowicie! Uwielbiam tego typu ciasta, ciężkie, gęste z mega polewą. Moje oczy doznały spełnienia. Chcę to jeść! :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis