piątek, 20 marca 2015

pieczone pstrągi z pesto z rukoli



Świeże pstrągi pieczone w piekarniku, faszerujemy je pesto z rukoli, posypujemy rozmarynem oraz plasterkami czosnku. Bardzo aromatyczne i naprawdę proste w przyrządzeniu. Pesto z rukoli jest dość wyraziste w smaku, upieczone w pstrągu łagodnieje. 
U mnie podane z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych i fenkuła - w tym zestawieniu pstrąg smakuje świetnie. 
Polecam!


Składniki (4 porcje):

4 pstrągi (świeże i wypatroszone)

pesto
2 duże garście rukoli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 dymki
3 ząbki czosnku
sól i pieprz

dodatkowo:
3 ząbki czosnku
1 łyżka rozmarynu
kilka małych kawałków zimnego masła
sól i pieprz

oliwa z oliwek do posmarowania blaszki

Wykonanie:

Pstrągi płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy.

W misce blendujemy składniki pesto: rukolę, oliwę z oliwek, ziarna słonecznika i pestki dyni, pokrojoną na plasterki dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. 

Pstrągi faszerujemy pesto. Układamy je na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Smarujemy wierzch dodatkową odrobiną oliwy z oliwek, oprószamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy rozmarynem i plasterkami czosnku. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach pieczenia zdejmujemy folię, na pstrągach rozkładamy małe kawałki zimnego masła. Pieczemy bez przykrycia kolejne 15 minut.

Podajemy od razu np. z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką (u mnie sałatka: roszponka, pomidorki koktajlowe, fenkuł, dymka, oliwa z oliwek, sól i pieprz).

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis