środa, 25 marca 2015

curry z soczewicy


Wczoraj zupełnie nieprzypadkowo pojawił się przepis na indyjskie chapati. Skoro smażyłam chapati... to musiało być coś jeszcze. I było :-) Wegetariańskie curry z czerwonej soczewicy. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera. Czytając go czułam, że musi wyjść dobrze. I tak też wyszło :-) Czerwona soczewica gotowana w mleku kokosowym i wodzie z bardzo ciekawą mieszanką zblendowanych warzyw: czerwonej papryki, czerwonej papryczki chilli, czosnku, imbiru i cebuli. Do tego świeży zielony szpinak. Bardzo aromatyczne danie, w którym z pewnością czuć klimat Indii. Proste w przygotowaniu. 
I przyznam się do czegoś... nie mogłam przestać jeść :-) Naprawdę :-) 
Jamie podał to curry z chlebkami naan, sałatką z pomidorków koktajlowych i jogurtowym sosem. U mnie z chapati i bez sałatki. Na zdjęciach zobaczyć możecie sos z jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku i koperku... możecie go podać, po jego przyrządzeniu stwierdzam jednak, że jest zbędny :-) 
Jak to dość często bywa w indyjskich potrawach (moim zdaniem)... nie jemy oczami.  Ale zapewniam... smak curry wystarcza :-)
Polecam!

Wykonanie (4 porcje):

300 g czerwonej soczewicy
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 g świeżego szpinaku typu baby

1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
2 czerwone papryczki chilli
1/2 pęczka natki pietruszki
garść suszonych liści curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1 łyżka oleju

do podania chlebki chapati (przepis tutaj)

Wykonanie:

Z papryki i papryczek chilli usuwamy pestki. W misce od blendera umieszczamy: pokrojone czerwoną paprykę, papryczki chilli, imbir, czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie blendujemy całość na dość gładką konsystencję. 
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy czarną gorczycę, kurkumę i suszone liście curry. Cały czas mieszając podsmażamy je przez chwilę, następnie dodajemy zblendowaną mieszankę warzyw i podsmażamy ją przez około 3 do 4 minut. Dorzucamy czerwoną soczewicę, wlewamy mleko kokosowe i 700 ml gorącej wody. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy potrawę około 40 minut (dość często mieszając). Pod koniec dorzucamy liście szpinaku, dokładnie mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy smak, dosalamy według uznania.

Curry podajemy z chlebkami chapati. 

Smacznego!




3 komentarze:

Wydrukuj przepis