Po ostatnich azjatyckich kulinarnych podróżach - dzisiaj coś tradycyjnego :-) Gołąbki w sosie pomidorowym, a właściwie pomidorowo-śmietanowym, gdyż dodałam do niego śmietanę 30%. Z uwagi na porę roku użyłam też pomidorów z puszki, latem pokuszę się o trochę inną wersję ze świeżymi pomidorami. W mięsie mielonym tradycyjnie ryż, jest też cebula, czosnek i marchewka, które przed połączeniem w mięsem podsmażamy na patelni. Owinięte w liście kapusty włoskiej, wcześniej gotowanej przez chwilę we wrzątku. Zawinięte gołąbki umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika. Czy to czasochłonne danie obiadowe? Wbrew pozorom... odnoszę wrażenie, że nie :-) Smaczne, podane z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Spróbujcie sami :-)
Składniki (12 sztuk):
1 kapusta włoska
mięso:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g ryżu (1 torebka)
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
sos:
1 puszka pomidorów
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany 30%
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy al dente (trochę krócej niż czas podany na opakowaniu, dojdzie później w trakcie pieczenia). Studzimy.
Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy ją przez 2 minuty, dodajemy marchew, smażymy dalej kolejne 3 minuty, pod koniec dodajemy czosnek (podczas smażenia mieszamy dość często zawartość patelni). Studzimy.
Mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy podsmażone warzywa, ryż, jajko, sos sojowy, majeranek, pieprz i sól. Dłonią mieszamy składniki do ich dokładnego połączenia.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty włoskiej wycinamy dno (łatwiej wówczas odrywać pojedynczo liście). Wkładamy po kilka liści do gotującej się wody, po ok. 45 sekundach wyjmujemy, przekładamy na durszlak. Liście przelewamy na durszlaku zimną wodą, odcedzamy dokładnie z wody i osuszamy.
Pomidory z puszki blendujemy przez chwilę, dodajemy bulion warzywny, śmietanę, koncentrat pomidorowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania) i dokładnie mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty włoskiej wycinamy dno (łatwiej wówczas odrywać pojedynczo liście). Wkładamy po kilka liści do gotującej się wody, po ok. 45 sekundach wyjmujemy, przekładamy na durszlak. Liście przelewamy na durszlaku zimną wodą, odcedzamy dokładnie z wody i osuszamy.
Pomidory z puszki blendujemy przez chwilę, dodajemy bulion warzywny, śmietanę, koncentrat pomidorowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania) i dokładnie mieszamy.
Z liści usuwamy nożem zgrubiały odcinek łodygi. Nabieramy ręką porcję mięsa trochę większą niż jajko, w dłoni formujemy kulkę, układamy ją na brzegu liścia, zawijamy boczne strony, a następnie zwijamy dość ciasno. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowo-śmietanowym.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 minut. W trakcie pieczenia możemy otworzyć na chwilę piekarnik i łyżką polać sosem wierzch gołąbków (ja zrobiłam to dwukrotnie).
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.
Smacznego!
nie ma jak pyszne gołąbki; pozdrawiam;
OdpowiedzUsuń