W Łatwej kuchni tajskiej K. Hom'a znalazłam przepis na kurczaka z bazylią i chilli. Łatwy obiadowy przepis. Szybki i smaczny, a do tego dietetyczny. W oryginalnym przepisie autor użył trzech czerwonych papryczek chilli, ja użyłam dwóch, a i tak danie wyszło dość ostre. Czosnek, bazylia i szalotki sprawiają, że kurczak jest aromatyczny i smakuje naprawdę dobrze.
Tajski obiad w polskim domu :-) Polecam!
Składniki (2 porcje):
1 podwójny filet z kurczaka (waga ok. 500 g)
3 szalotki
2 czerwone papryczki chilli
2 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
duża garść liści bazylii
ryż do podania
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, płuczemy, osuszamy i kroimy na dość małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, kiedy będzie gorący wkładamy na patelnię kurczaka, smażymy go 8 minut. Przekładamy na durszlak.
Szalotki kroimy na cienkie plasterki, czerwone papryczki chilli oczyszczamy z pestek i kroimy na cienkie paseczki, czosnek kroimy dość drobno.
Ponownie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju, wrzucamy szalotkę oraz czosnek i smażymy je 3 minuty, mieszając, aż lekko zbrązowieją. Ponownie wkładamy na patelnię kurczaka, dodajemy papryczki chilli, sos rybny, sos sojowy oraz cukier. Smażymy 8 minut na średnim ogniu, dość często mieszając. Dodajemy liście bazylii, mieszamy i od razu podajemy (z ryżem).
Smacznego!
Zdecydowanie lubię tego typu obiadki z azjatycką nutą.
OdpowiedzUsuń