środa, 22 kwietnia 2015

sernik nowojorski z musem z mango


Każda podróż dobiega kiedyś końca...
Wracam do gotowania i pieczenia.
I to z całkiem przewidywalnym przepisem... przepisem na sernik. 

Sernik z twarogu, takiego prawdziwego, od "gospodarza", trzykrotnie zmielonego w maszynce. Na tym serze sernik zdecydowanie inaczej smakuje. Masa serowa w oparciu o przepis na sernik nowojorski, lekki z cytrynową nutą. Na wierzchu mus z mango i bitej śmietany. 

Pyszny... naprawdę pyszny sernik.
Polecam!

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 23 cm):

spód:
200 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
100 g masła

masa serowa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego w maszynce)
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietany 18%
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
kilka kropel ekstraktu waniliowego

mus z mango:
1 dojrzałe mango
3/4 szklanki śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny + 3 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Spód: ciastka kruszymy na piasek (najlepiej w miseczce od blendera). Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i łączymy z pokruszonymi ciastkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód foremki. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy do dna. Foremkę wkładamy do lodówki.

Na dolną półkę piekarnika wkładamy duże naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nagrzewamy do 170 stopni C.

Masa serowa: w misce umieszczamy składniki: ser, jajka, cukier puder, śmietanę, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez chwilę mikserem, ale tylko do połączenia składników, po chwili dodajemy mąkę i ponownie ucieramy masę przez chwilę. Masę serową wykładamy do foremki.
Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Sernik pieczemy 70 minut. Trzymamy sernik w wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy kolejne 10 minut. Sernik wyciągamy i studzimy.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Mango obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładkie puree. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy, uważając aby nie zagotowała się. Łączymy puree z mango oraz ubitą śmietanę, ucierając mikserem do połączenia składników. Następnie wlewamy żelatynę i ucieramy dalej do dokładnego jej połączenia z resztą składników. Masę wylewamy na wierzch sernika, wyrównujemy powierzchnię.

Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis