niedziela, 3 maja 2015

curry z łososiem, pieczarkami i bazylią


Zatęskniłam za azjatyckimi smakami...
Dziś delikatne w smaku curry... ze świeżym łososiem, pieczarkami, z dodatkiem nadającej ciekawego smaku świeżej bazylii. Jak to zwykle bywa w tego rodzaju przepisach: łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Mnie bardzo smakowało. Spróbujcie sami...


Składniki (4 porcje):
350 g łososia świeżego
1 puszka mleka kokosowego
niepełna szklanka wody
ok. 10 pieczarek (średniej wielkości)
1 czerwona papryczka chilli
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 szalotki
duża garść liści świeżej bazylii
1 łyżka sosu sojowego
płaska łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki oleju
szczypta soli

ryż do podania

Wykonanie:

Oddzielamy łososia od skóry, kroimy go na małe kawałki (w kostkę). Pieczarki płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy na plasterki. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek i kroimy dość drobno. Imbir kroimy bardzo drobno, szalotki w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotki i podsmażamy je przez 2 minuty, dość często mieszając. Dodajemy imbir i czerwoną papryczkę chilli, podsmażamy dalej około 1 minutę, następnie wlewamy mleko kokosowe i wodę. Zagotowujemy, dodajemy łososia i pieczarki, doprawiamy sosem sojowym, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Na wolnym ogniu gotujemy potrawę około 10 - 12 minut. Pod koniec wrzucamy świeże liście bazylii.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis