czwartek, 7 maja 2015

krem selerowy z suszonymi pomidorami i estragonem



Krem z selera... z dodatkiem szalotek, pora i pietruszki. Nie może być nudny w smaku... dlatego po rozlaniu na talerze posypujemy go pokrojonymi na małe kawałki suszonymi pomidorami i świeżym estragonem. 

Smaczny... naprawdę smaczny... spróbujcie :-)
Składniki (6 porcji):
2 korzenie selera (ok. 1100-1200 g)
1 por (jasno-zielona część)
1 korzeń pietruszki
2 szalotki
2 cm kawałek świeżego imbiru
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1,5 litra wody
100 g sera z niebieską pleśnią
1/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól


świeży estragon (garść świeżych listków)

ok. 6-8 kawałków suszonych pomidorów


Wykonanie:

Warzywa obieramy i płuczemy.
Seler i korzeń pietruszki kroimy na małe kawałki, szalotki w piórka, imbir bardzo drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wsypujemy na nią warzywa i podsmażamy je przez 5 minut, dość często mieszając. Następnie wlewamy białe wytrawne wino, dodajemy estragon i podsmażamy dalej około 10 minut.
Zawartość patelni przesypujemy do dużego garnka, zalewamy wodą, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Zagotowujemy i pod przykrywką na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 do 20 minut. Lekko studzimy, dodajemy pokrojony na kawałki ser z niebieską pleśnią. Blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą (według uznania).
Rozlewamy na talerze, na środku posypujemy pokrojonymi na małe kawałki suszonymi pomidorami i świeżym estragonem.


Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis