czwartek, 14 maja 2015

muffinki bananowe z nutellą



Wymieszaj składniki suche, w drugiej miseczce wymieszaj składniki mokre. Następnie połącz je razem, przełóż do foremek i upiecz.
Raz...dwa... trzy... muffinki gotowe :-)
Czy w pieczeniu może być coś prostszego?
Mocno bananowe i ta słodka nutella... Obawiałam się zbyt dużej ilości bananów i zakalca, niepotrzebnie, wyszło dobrze. Przepis zaczerpnięty z bloga Princess in the kitchen

Polecam! Szczególnie fanom bananów i nutelli :-)

Składniki (ok. 14 - 16 sztuk):

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
4 małe banany (bardzo dojrzałe)
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
nutella (po 1 łyżeczce do każdej muffinki)

Wykonanie:

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.

W misce łączymy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy.

Banany rozgniatamy widelcem na puree.

W drugiej misce łączymy składniki mokre: olej, puree z bananów, jajko, ekstrakt waniliowy oraz cukier biały i brązowy. Następnie wsypujemy suche składniki i za pomocą łyżki mieszamy całość (niezbyt długo, tylko do połączenia składników).

Foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Wykładamy do nich ciasto, do 3/4 wysokości. Następnie na wierzchu każdej z nich kładziemy po 1 łyżeczce nutelli. Przy użyciu wykałaczki rozprowadzamy nutellę po powierzchni muffinek.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut, przed ich wyłożeniem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy w środku są upieczone (patyczek nie powinien być mokry od ciasta).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis